Кунчев доц. Ангел Кунчев, ваксинация, деца
сн. БГНЕС

Доц. Кунчев: Децата без специфични заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19

Децата без проблеми и специфични заболявания могат да бъдат имунизирани при личния лекар или кабинетите.

Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Няма съществени разлики при процента на нежеланите реакции след ваксиниране срещу COVID-19 при деца и възрастни. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него децата, които нямат някакви специфични заболявания без проблем могат да се имунизират. „Няма достатъчно време прилагане, за да можем да направим някакво обобщение, но това, което до момента е приложено показва, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и при възрастни“, обясни доц. Кунчев.

„Всичко свързано с приложението на една ваксина от медицинска гледна точка се съдържа в кратката характеристика на продукта. След нейната промяна в началото на месеца и преработката на софтуера, който да позволява внасяне на данни и генериране на сертификат, няма никакъв проблем децата да бъдат имунизирани. Както не сме въвеждали с никаква заповед другите ваксинации, така няма нужда от юридическа гледна точка от друга заповед. Ако колегите имат нужда от консултация, те винаги могат да я направят със специалист. Затова ние сме питали експертните съвети и сигурно да края на седмицата ще получим от тях някакви указания, но те касаят по-специфично прилагане при някои заболявания. Децата без проблеми и специфични заболявания могат да бъдат имунизирани или при личния лекар или в кабинетите“, обясни той. Кунчев заяви, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции при деца и възрастни в страните, които започнаха първи.

Доц. Кунчев обясни, че освен сред ромското население, нивото на ваксинираните в социалните домове и тези за възрастни продължава да е ниско.

„При наличието на индийския вариант на вируса, който е с около 60% по-заразен, е въпрос на време този щам да придобие голямо разпространение в Европа и да сме свидетели на поредната вълна“, добави доц. Кунчев.

- реклама -