Доц. Tашев: Посланието ни е ясно, Македония трябва да направи промени

Страната ни показа червен картон на Северна Македония за членството ѝ в ЕС. България няма да подкрепи преговорната рамка за нашата съседка, обяви  външният ни министър Екатерина Захариева.

„Изразих позицията на България, че ние можем да одобрим преговорната рамка с Албания, защото смятаме, че са изпълнени голяма част от условията, поставени в решението от март. България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония и в тази връзка и провеждането на първата междуправителствена конференция“, съобщи Захариева в изявление пред журналисти, след като приключи разглеждането на точката за разширяването на видеоконферентното заседание на Съвета.

За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика, и поставя условия.

Какво следва след българската позиция

„Ветото, което страната ни въведе, не е никак изненадващо. Ако анализираме поведението на Северна Македония през последните месеци, ясно се вижда, че те не се съобразяваха с никакви условия“, заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Той добави, че България категорично не е сама в тази битка.

„Други европейски страни също се обявиха против членството им в ЕС. Българското послание е много ясно – властите в Северна Македония трябва да направят промени и да извървят своя път. Членството в Европа предполага приятелски отношения и сътрудничество, което към този момент те не показват“, добави доц. Ташев.

Според него най-силните послания за членството на страната в ЕС идват от Германия.

„Прокарва се една линия, в която се настоява България да притъпи исканията си към Северна Македония. Гърция обаче подкрепи нашата теза и категорично застана зад нас“, каза доц. Ташев.

По думите му в Скопие няма лидери, които да поведат населението към решаване на проблема.

- реклама -