Светослав Малинов

Доц. Светослав Малинов, политолог: Слави Трифонов дискредитира протестния вот

Слави Трифонов дискредитира протестния вот и идеята за нов тип управление. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ доц. Светослав Малинов, ръководител на катедрата по политология на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и бивш евродепутат. Той коментира изказването на лидера на „Има такъв народ“, че партията няма да прави коалиция, а ще представи самостоятелен кабинет.

„Никога не съм очаквал, че може да се направи нещо толкова грубо и дискредитиращо на практика идеята за нов тип управление, повтарям – нов тип, не нови хора, това е друга тема. Това е опит на практика да се имитира стила на Борисов. Това е много специфичен начин на политическо изнудване, опит да се наложи воля, силово, със заплаха от бягство от отговорност. Това в много голяма степен дискредитира иначе безспорния успех на партията на Трифонов и повишаването на резултата на т.нар. протестен вот. Това е много лош ход в началото на осмислянето на резултатите, не просто началото на парламента, което предстои, или началото на каквито и да е преговори. Никой от статуквото не можеше да дискредитира протестния вот по начина, по който го направи днес в рамките на първия ден Слави Трифонов“, допълни политологът.

Чрез подобни действия Слави Трифонов се опитва да изтръгне респект и да получи лидерство, смята доц. Светослав Малинов.

„Лидерството може да го даде само суверенът. Суверенът на практика не даде лидерство в тази ситуация, просто посочи първи, втори, трети и четвърти. Нека да се върнем към парламентарната си история – не е имало досега победител с толкова малък брой гласове, с толкова нисък процент и с толкова малка парламентарна група. В тази ситуация първият има задължение първо да осигури парламентарна подкрепа, защото просто с 25% от подадения вот не може да се управлява от позиция на силата и лидерството. Асиметрично поведение, сякаш несвързано с реалността, освен ако в плановете на г-н Трифонов не влизат нови предсрочни избори и той се опитва да шантажира другите“, подчерта политологът.

За министър-председател ни се предлага човек със сериозни качества на управленец, но с ясна политическа ориентация – част от две правителства, отхвърлени категорично от българските избиратели, припомни доц. Светослав Малинов.

„Тази политическа биография го прави негоден за условията в страната в момента – нови лица, разграждане на управленски модел между ГЕРБ и ДПС, отказ от колаборация със статуквото. От тази гледна точка Николай Василев е изключително лоша политическа кандидатура. Бих искал да отделя личните качества от политическата му биография. Това беше статукво преди статуквото сега. Как може партия, която толкова се хвали, че ще бъде иновативна и ще предлага нови хора, накрая да излезе с кадри от Тройната коалиция“, каза още политологът.

Доц. Светослав Малинов бе категоричен, че евентуално съзнателно тласкане на страната към трети избори трябва да бъде пресрещнато и обявено от всички политически партии за безотговорно спрямо избирателите и спрямо страната.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -