Нинова БСП листа

Доц. Стойчо Стойчев за FN: Листата на БСП показа, че лагерът на Нинова не е доминиращ в партията

Неделният ден премина под знака на политически трус в социалистическата партия. Както се очакваше, Корнелия Нинова предложи на своите съпартийци листа за европейските избори, в която не фигурираше името на Сергей Станишев.

Това доведе до бламиране на нейното предложение и пренареждане на имената с тайно гласуване. В крайна сметка, след 11 часов инфарктен Пленум БСП предложи на своите избиратели листа, в която изненадващо на избираемите второ и трето място се появиха никому неизвестни лица, а Станишев все пак намери място в списъка на кандидатите на левицата.

Какво всъщност се случи? И как можем да тълкуваме случващото се в столетницата?

С тези въпроси се обърнахме към политолога доц. Стойчо Стойчев. Вижте анализа му:

Доц. Стойчо Стойчев

 

– Като цяло как оценявате новата листа на БСП?

– Новата листа е една идея от старата, тъй като проевропейски мислещите социалисти ще имат за кого да гласуват в крайна сметка. Преференциите се запазиха, така че този, който е  харесвал предните номинации на Корнелия Нинова ще има възможност да гласува за тях. Но и тези, които искат да видят Сергей Станишев като евродепутат, ще имат инструмент да го направят. Може да се каже, че някакъв разум надделя в социалистическата партия и Корнелия Нинова беше бламирана в опита си да наложи една изключително антиевропейска листа на социалистите.

– Вчерашното бламираниe показа ли сериозно вътрешно разделение в БСП и опит за противопоставяне на лидера?

– Разбира се, разделението е очевиден факт и гласуването вчера го показа. Този вид гласувания, при които имаш 30 кандидата за 17 места и трябва с  „да“ отбележиш тези, които искаш да влязат в листата, предполага не гласуване „за“, а гласуване „против“. И фактът, че двама неразпознаваеми политици – това момче и момиче, което заемат съответно второ и трето място, означава, че до такава степен е разделена партията, че хората масово са гласували против хората на Станишев или против хората на Нинова и по този начин неразпознаваемите фигури се качват на горните места. Това показва разделение на два обособени лагера в БСП – едните на хората, които Нинова е издигнала в йерархията, и които й дължат персонална лоялност, и от друга страна всички останали, старият елит на БСП, които споделят европейската идентификация на партията и които стоят зад Сергей Станишев.

– Липсата на имена на досегашни евродепутати в листата на избираеми позиции за какво говори? Това оценка за тяхната работа ли е или нещо друго?

– Няма как да не бъде и оценка за тяхната работа. При положение, че признаваш мандата на тези хора за успешен и да не ги номинираш си е чиста проба лицемерие. Или иска да се скъса с някакъв модел, каквото вероятно Нинова иска да направи, или признаваш, че тези хора са се провалили в работата си. И двата варианта не са добре.

В политиката голяма партия с традиции и такива претенции не може да си позволява такива резки ходове. Не може допреди една година да си бил проевропейска партия, да си изпратил евродепутати, част от Партията на европейските социалисти и след една-две години коренно да си преосмислил позицията, да не харесваш ПЕС, да не ги харесваш тези хора. Това не е поведение на системна, институционална партия. Това е поведение на институционален субект с лабилна психика и лабилно поведение.

– Има ли тотален разнобой между БСП и ПЕС?

Няма тотален разнобой между БСП и ПЕС. Има амбиция на Корнелия Нинова да позиционира партията в някакво друго амплоа и някакво друго място. Към момента няма институционално противопоставяне. Разбира се, има някакъв разнобой по определени теми, заявени от Нинова, но нищо друго.

– Как ще коментирате обявеното от Нинова, че няма да носи политическа отговорност за изборните резултати?

Тук става въпрос именно за бламирането, за което говорим. Тя се обиди. Като излезе с една листа, за която знае, че поне половината от партията няма да я подкрепи. Но тя се запъна като малко дете или магаре на мост и каза „или приемате тази листа, или аз няма да нося никаква отговорност“. Точно това направи. Това издава изключителна политическа незрялост, издава невротичност в лидерското си поведение. И от друга страна показва, че в БСП има два много силни лагера, и че нейният не е доминиращия. Той е поне равнопоставен с другия. Т.е. нейното мнение не се приема за чиста монета, независимо, че тя постигна добри изборни резултати през последната година, когато беше изборът за президент. Това нещо има донякъде кредит на доверие, но дори това спира в един момент.

– Може ли да се твърди, че присъствието на Иво Христов в листата на БСП е индикация за край на политическия проект на президента?

Това означава преформатиране на поведението на държавния глава. Ако си спомняте, Елена Йончева също беше в екипа на президента. Тя и Иво Христов са хората, които пишат нещата, които президента после публично казва.

Очевидно изпращането на Христов в Брюксел – освен ако това не е някаква евтина изборна манипулация от рода на той се кандидатира, а като го изберат не отива да стане евродепутат и си остава в президентството, това би означавало че Радев иска да смени политическия си курс. Примерно, да заеме някаква доста по-неутрална позиция. Защото в момента той е изключително полярен  по отношението си примерно за Русия, Кримския конфликт, за участието на НАТО чрез избора на самолет. Това означава, освобождавайки се от Иво Христов и изпращането му в европарламента, е един вид награда за всичко свършено до момента, но пък късане с политическата визия и мисия, която той налага в президентството ще бъде неизбежна.

– Това означава ли все пак, че БСП ще продължат да диктуват решенията, които излизат от „Дондуков“ 2?

Според мен, зад президента и зад БСП стоят едни и същи хора и организации. Т.е.  не става дума президентът да е зависим от БСП или обратното. Те са инструменти на едни и същи мрежи. И това, че в момента се търси преформатиране на президентското поведение, поемане в друга посока, означава, че това е изгодно за тези мрежи.

– Кои са тези мрежи?

Това са най-различни кръгове и лица, които не искат България да бъде ясно обвързана с проатлантически ценности. Нито в ЕС, нито в НАТО. Вие сами се сещате, кой има такъв интерес – това е както Русия, така и други държави, които не искат на границата си с НАТО да има боеспособни въоръжени сили. Затова се държи и на избор на самолет, който е най-малко оперативно пригоден за извършване на нападения в чужда територия.

– Ако изборите за европарламент бяха днес, как би изглеждало разпределението на силите?

С тези скандали, които се разразиха в последните седмици, най-големият печеливш е ДПС. Социологическите данни са заблуждаващи, че се топи разликата между БСП и ГЕРБ, защото в такава среда , каквото и да извади социологията то ще бъде подвеждащо (без да обвинявам социолозите, че го правят умишлено). Има разлика от поне един мандат между ГЕРБ и БСП, т.е.няма шанс, при който социалистическата партия бие ГЕРБ. Но с тази листа и тези скандали, с това разцепление в редиците на БСП, съществува реалната опасност ДПС да има поне толкова евродепутати, колкото и БСП, ако не и дори да ги задмине и да стане втора политическа сила, което би било най-големият крах за Корнелия Нинова. Ако тя загуби от Бойко Борисов, това може да бъде преглътнато, може да се обясни с какво ли не. Но ако тя загуби от ДПС, това би било банкрут за нея и нейният политически проект.

- реклама -