Доц. Стойчо Стойчев пред FN за предимството на Фандъкова и защо Манолова ще грабне „сини гласове“

В големите градове ще има балотажи на местните избори, без Бургас. ГЕРБ навсякъде ще има представители.

Как ще протече битката за София. Четете анализа на политолога доц. Стойчо Стойчев пред Flashnews.  

Какви са прогнозите ви за резултатите от кметските избори, ще има ли изненади?

– Не можем да правим сравнение с 2015 година, защото тогава имахме нетипични избори.  Тогава имаше силно представяне за ГЕРБ и много слабо за БСП. Сега очаквам нормална изборна обстановка. По-добре е сега да сравняваме местните избори с тези от 2011 година. В момента БСП имат потенциал, понеже през 2015 -та г. се сринаха, така че какъвто и резултат да имат спрямо 2015 година ще е успех. Големите битки ще са между ГЕРБ и ДПС в Североизточна България, там където ГЕРБ проби и отне местните съвети от ДПС.  В Северозападна България и Централна България битката ще е между ГЕРБ и БСП, там, където хората на Борисов отнеха традиционно червени градове. Ще има партиен жесток сблъсък. В големите градове няма да има безспорни фаворити. Само в Бургас Димитър Николов може да спечели от първия път. В другите ще има балотаж.

– В битката за София: обезателно ли е да се стигне до балотаж Фандъкова-Манолова?

– Ще има балотаж. Тази подкрепа, която социолозите дават на Манолова е химера.  Това, че я харесват не значи, че ще гласуват за нея. Подкрепата за Фандъкова е ясна, знае се кой стои зад нея, знае се какво прави и може. В София печеленето на избори на първи тур е извънредна ситуация- няма как да се случи. Със сигурност ще има втори тур в столицата и той ще е Фандъкова-Манолова.

Около чия кандидатура ще се обедини традиционно десният електорат? Има ли шанс Мая Манолова да привлече „сини“ гласове?

– Манолова има шанс да вземе сини гласове, защото в момента кампанията на така наречената градска десница върви по линията- „Ето сега трябва да загуби ГЕРБ София и така ще съборим ГЕРБ от власт“. Градската десница издигна кандидат, който е неизвестен. Така те помагат на другия кандидат, който не е на ГЕРБ. Ако има втори тур десните или няма да гласуват за Фандъкова или въобще няма да гласуват. Една част от демократична България ще гласуват за Манолова, за да свалят ГЕРБ. Други няма да гласуват на втори тур.

– Правилна ли е стратегията на премиера с обиколките по заводи и разкопки в страната?

– Със сигурност ще спечели подкрепа. Важно е да се покаже връзката с хората, ще го оценят хората, че политиците са сред тях. Така се прави и в Европа.

– Очаквате ли удари „под пояса“ по време на кампанията?

– Ще има. Всеки си проверява кандидатите кой как ще се атакува. Но Фандъкова няма как да се атакува. Тя е на витрината на ГЕРБ от много години насам. За Манолова важи същото. За отделните градове може да има компромати като случая с г-н Игнатов. При него обаче видяхте, че такъв вид компромат може да увеличи, но може и да намали подкрепата. Хората стават солидарни. Помните Георги Първанов спечели след като Петър Стоянов извади папката с документи срещу него.

– Как оценявате скандала със спирането на сигнала на „Хоризонт“? Кой се възползва от него?

– Възползва се опозицията, казаха, че управляващите спират радиото или Гешев, защото го критикува Силвия Великова. Преекспонира се този случай. В 2019 година като спре предаване или смениш ресора на един журналист, не можеш да спреш устата на радиото. Но сега се говори, че е посегнато на свободата на словото. Това е манипулация. По времето на Костов да не беше по-хубаво? Имаше спрени емблематични предавания. Важно е ние като зрители и слушатели да не се връзваме.

- реклама -