доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев пред FN: Очернянето не само на хора, но и на цели партии и институции води до отблъскване на избирателите

Кой ще спечели и кой ще загуби от скандалите около министъра на културата Боил Банов и депутата от БСП Елена Йончева, готви ли се президентът Румен Радев за изпълнителната власт и колко пъти ще гласуваме през 2019 г.

Flashnews потърси за коментар доц. Стойчо Стойчев от СУ „Св. Климент Охридски“.

Доц. Стойчо Стойчев

– Доц. Стойчев, как очаквате да се развие скандалът „Ало, Банов съм“? Според Вас ще се стигне до оставка на министъра на културата? И как ще се отразят скандалите на ГЕРБ и на БСП?

– Тези скандали, освен да отблъскват избиратели, нищо друго не биха могли да произведат. И в случая, ако БСП се надяват, че биха привлекли някакъв вид симпатия на избирателите към себе си и биха могли да постигнат по-добър резултат на предстоящите европейски избори, според мен, се лъжат. Защото такъв тип очерняне не само на политици, но и на цели партии и институции, като цяло води до отблъскване на избирателите и на хората от политическите партии, от участието в изборите и въобще до намаляване на доверието и подкрепата в демократичния режим като цяло.

А конкретно дали ще се стигне до оставка на министър Банов – на този етап смятам, че той няма да я подаде, тъй като на този етап става дума само за обвинения от страна на политически опонент.

Ако се подаваха министерски оставки при всяко обвинение на опозиционна политическа партия, досега бихме останали без министри. Предполагам, че ако прокуратурата повдигне обвинение срещу него на базата на предоставените от г-жа Йончева записи и на базата на някакви други събрани доказателства, той сам ще си подаде оставката или премиерът ще му я поиска. Но на този етап не очаквам такава оставка – още повече, че самият Боил Банов извади документ, с който опровергава обвиненията, че не е потърсил неустойка от фирмата изпълнител на ремонта на площада пред Министерския съвет.

– Записите, изнесени от БСП, станаха повод за нови словесни престрелки в парламента, ГЕРБ обвиниха БСП, че са се превърнали от политическа партия в сайт за разпространение на фалшиви новини. От левицата пък контрираха, че управляващите се страхуват. Вашият коментар?

– Не зная доколко БСП са сайт за фалшиви новини, но като цяло виждате в момента една тенденция – създават своя телевизия, ходят малко по стъпки по стъпките на „Атака“ или НФСБ – на партии, които разчитат на свои телевизии и медии, през които да отстояват своята гледна точка. Разбира се, с претенции, че това е най-обективното и че те всъщност казват истината.

Но зависи коя истина, защото истината за БСП не е задължително да бъде същата като за избирателите или за хората като нас с Вас. Доколко ще се впускат в подобни неща, зависи от обществената среда в България – докато гражданите се връзват на подобни неща, дотогава и партиите ще произвеждат медийни сензации, шокове, бомби и какво ли още не – тези неща продават в момента в политиката и политиците ги използват.

– Как, според Вас, ще се развие скандалът с Елена Йончева? Ще се стигне ли до присъда или не? И дали след всички скандали Йончева няма да спечели точки и в крайна сметка да бъде избрана да оглави листата на червените за евровота?

– Аз не мисля, че те ще спечелят точки, защото в България вече има глад не за справедливост, а за възмездие. Масово хората просто искат да видят политици, които да си понесат заслуженото. И ако в момента има определени симпатии към Елена Йончева, тези симпатии са предимно от средите на хората, която я харесват, на твърдите привърженици на БСП.

Всички останали нормални хора, които нямаме строги партийни предпочитания, които не сме партийни членове или партийно обвързани, за нас е най-добре политиците да си понесат заслуженото и да получат присъди. Така че това, че тя е в момента с повдигнати обвинения, не ме кара да ѝ симпатизирам. Все пак ние с Вас, като не сме теглили 300 000 евро кредит от КТБ, нямаме за какво да се опасяваме в тази работа. Всеки, който е имал участие в тази банка, независимо каква е била тя, който е теглил пари, е рискувал в крайна сметка да стигне до това положение, в което Йончева се намира в момента.

Йончева

А дали ще оглави листата на БСП, това си вътрешно-социалистическа драма. В момента очевидно големият проблем е дали Сергей Станишев да бъде водач на листата, а пък Корнелия Нинова явно не иска по никакъв начин той да води. Но пък от друга страна, на фона на факта, че той е лидер на Партията на европейските социалисти би изглеждало смешно и брутално.

И като нищо могат накрая да сложат Елена Йончева.

Така или иначе, БСП има двама големи лидери – националният Корнелия Нинова, и европейският Сергей Станишев, и нито един да не води листата, а да сложат някакво трето лице, би изглеждало несериозно. Това означава, че те се готвят да загубят изборите и просто не искат да поемат отговорността за провала – ще сложат Елена Йончева за водач на листата и след като загубят, ще кажат – ето, прокуратурата атакува Йончева, повдигна ѝ обвинение, очерниха я и затова загубихме европейските избори. Това е някаква пораженческа стратегия кой да опере пешкира, ако загубят от ГЕРБ през май.

– Доц. Стойчев, Вие какви послания чухте в речта на президента по повод втората година от мандата му? Смятате ли, че освен да критикува, той иска да създаде партия и така да диктува събитията в политическия живот на страната, на фона на думите му, че няма място за диалог с настоящата власт?

– Констатациите, които Румен Радев съобщи в началото на седмицата са верни, но са банални. Те са едни и същи през последните 15 г., откакто темите за организираната престъпност и корупцията ни занимават от сутрин до вечер. Президентът Росен Плевнелиев правеше абсолютно същите констатации, но тогава никой не му обръщаше внимание и го обвиняваха, че разделя нацията, защото заставал срещу правителството на Орешарски и взимал страна.

В момента Радев се държи по абсолютно същия начин, но понеже е симпатичен на хората, защото е военен и защото изглежда почтен, на него не само че му се прощава това, ами се и поощрява. Аз не познавам президента Радев лично, в личен план не мога да кажа какъв е този човек, може да има прекрасни намерения, но зад всеки един човек с добри намерения, обикновено стоят някакви организирани интереси.

Румен Радев, отчен президент управление политика

Румен Радев не падна от Космоса, той беше избран за президент.

За да бъде избран за президент, това означава, че зад него стоят много сериозни мрежи и кръгове, които са в състояние да му осигурят изборна победа и които в момента, чрез него, искат да вземат изпълнителната власт. Тези мрежи и кръгове го използват като фасада на човек, неопетнен до този момент от политиката, който предизвиква симпатиите.

Но добре – не си бил в политиката, но да си бил в армията цял живот и да кажеш, че не си се сблъсквал с корупция и шуробаджанащина, е много смехотворно. На всички ни е ясно по какъв начин стават назначенията на висши кадри в армията, какво е връзкарството в армията и т.н. И този човек да каже, че не е бил част от всичко това, би било неискрено. Така че виждам един човек с добри намерения, зад когото стоят хората, които навремето направиха Пламен Орешарски министър-председател.

– Според Вас ще има ли извънредни парламентарни избори през тази година?

– През тази година не, тъй като нито една от сериозните политически сили не би тръгнала да играе „ва банк“ на едни избори, заедно с местните избори, тъй като това би дало цялата власт в ръцете на победителя. Нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС биха тръгнали на подобен тип игра, която би дестабилизирала след това съотношението на силите за много дълго време.

Единственият вариант е, ако президентът реши да припознава някаква партия и да прави някакво генералско движение, тогава той би имал интерес от избори 2 в 1. Никой друг в държавата няма нито интерес, нито би имал реална полза, нито гражданите биха имали интерес от предсрочни избори преди местните избори.

- реклама -