Доц. Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Намалява вероятността за предсрочни избори

„Намалява възможността за предсрочни избори, имайки предвид , че ГЕРБ изразява готовност да подкрепи кабинет на Слави Трифонов.

Това означава, че ако не мине предложението на ГЕРБ, във втория мандат може да се гласува мнозинство за кабинет и да се започни работа. Но тук има и хипотеза, че Слави Трифонов може да върне мандата и да не се нагърби за съставяне на кабинет, но тук какви са мотивите за това мога само да гадая.“

Това коментира за Радио „Фокус“ политологът доц. Стойчо Стойчев.

Ако малките партии се обединят с цел бъдещо правителство, не се виждат изявени лидери за премиерския пост, с изключение на Христо Иванов. „Да, България“ са единствените които имат опит, имат и експерти, както и най- малка обвързаност със статуквото на политическата класа до момента, каза той. Стойчо Стойчев обясни, че тяхната експертност в различни области би била наистина полезен ход за просперитета на България.

Правилото в парламентарна демокрация като България е да има коалиционни мнозинства и коалиционни правителства, допълни доц. Стойчев, но припомни, че от времето на тройната коалиция партиите избягват думата „коалиция“, говорят за обединения, алианси. Но коалиционното управление е добро управление, когато договорките са на принципна основа и гарантират минимум права и интереси на гражданите, които да не бъдат нарушавани.

В политиката, както и в икономика и в целия свят всичко е на приливи и отливи, възходи и падения, всичко е възможно.

В това време на безвремие подземния контингент се активира и това е притеснително за всички. Тези актове създават усещането за несигурност, опиянението от радостта ще си отиде бързо, а промяната за която всички гласуваха, може да се превърне в промяна от добро към лошо, завърши коментара доц. Стойчо Стоев.

- реклама -