доц. д-р Александър Оскар, слепота, родилка, ослепя, COVID
Снимка: БГНЕС

Доц. Оскар: Родилка на 25 години ослепя необратимо след COVID инфекция

„Пандемията причинява сериозни поражения на целия организъм, включително и през зрението минава и през зрението. През последните две години се сблъскваме с трайни увреждания, включително и необратима слепота заради коронавируса“, каза началникът на клиниката по очни болести в Александровска болница доц. Александър Оскар пред bTV.

Родилка на 25 години ослепя след COVID инфекция. Вирусът причинява повишена съсирваемост на кръвта, уврежда целия организъм, включително и белите дробове„, каза офталмологът.

По думите му тези случаи не са чести, но повечето от тях минават през клиниката, която ръководи. „Делта“ вариантът не е по-различен от предишните варианти.

В Александровска болница 80% от лекарите са ваксинирани, а в очната клиника – над 90%. Доц. Оскар призова всички да се ваксинират, избегнат тежките последствия от коронавируса.

Лекарят благодари за благотворителните инициативи и разказа, че апаратурата, с която е оперирано бебе, родено в 26-та гестационна седмица, е дарена от „Българската Коледа“, затова и той се е включил в инициативата тази година.

- реклама -