доц. Михаил Околийски, коронавирус, пик, СЗО

Доц. Околийски, СЗО: Интересът към ваксините расте, защото се виждат ползите

Темповете на ваксиниране зависят както от наличието на ваксини, така и от създаването на ефективни механизми за процеса на ваксинация.

Всяка една страна е разработила ваксинационен план и тепърва ще се види доколко той е реализиран успешно. Планът в България изглежда добре, предполага ваксинирането на важните групи. Това коментира  доц. Михаил Околийски, представител на българския офис на СЗО пред БНТ.

Според него обаче е пропуск, че у нас не е била направена обща информационна система, която да съдържа в себе си пациентски досиета и всички налични хора в системата на здравеопазването, за да не се налага да се правят списъци за ваксинация, а това се случва с едно кликване на мишката.

Интересът се качва с всеки изминал ден, защото се виждат ползите.

В това отношение и министърът на здравеопазването допринесе доста, обясни Околийски.

„Ваксините са един от най-ефективните инструменти за овладяване на пандемията. Сега с втората пратка ваксини се надявам да има една една по-мащабна ваксинационна среда, в която хората да разберат колко е важна имунизацията“, каза още той.

Сега с втората пратка се надявам да се отговори на недоволството на хората, които нямат достъп до ваксини, защото наистина има хора са в правото си да искат и това например са учителите, допълни Околийски.

Той коментира и проблемът с домашното насилие, отприщило се с началото на пандемията.

„Ние още през март го прогнозирахме. Имаме проект с Анимус и УНИЦЕФ да се направи необходимото за по-ранното разпознаване на насилието“, поясни той. Доц. Околийски уточни, че насилието има много лица е не е само физическо.

„България е една от страните, в която насилието се неглижира“, каза доц. Околийски. Според него с около 50% се увеличили сигналите за домашно насилие, защото хората живеят затворени със своите насилници – а това са техните съпрузи или партньори.

- реклама -