сн. БНР

Доц. Наталия Киселова: Президентът ще избере между БСП и Български възход

„Президентът не бива да подхожда емоционално от гледна точка на това с кой лидер/ка на парламентарните групи е в по-изострени отношения. Целта трябва да бъде друга – усилия за съставяне на правителство“. Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според нея тонът на Корнелия Нинова

към президента не е остър: „Събота и неделя тя се опита да смекчи, доколкото е възможно, с надеждата, че президентът ще погледне към тях“.

Доц. Киселова не изключи възможността Румен Радев да даде третия мандат на БСП:

„Ако изборите много сериозно стоят пред нас

като алтернатива и почти единствена, според мен това ще бъде жест по скоро към избирателите, а не към ръководството на БСП“.

Другата възможност са „Български възход“. „Ако президентът се спре на тях, това би дало допълнителен импулс за тяхното бъдещо явяване на избори“, изказа мнението си тя в предаването „Преди всички“.

Доц. Киселова изключва „Възраждане“

като възможност за получаване на третия мандат за кабинет, защото партията не желае да има правителство, а по скоро клони към избори.

„Защо евентуално не би връчил на „Демократична България“ или ДПС – според мен причината е, че с тях ГЕРБ може да се върне във властта.

Това е от 2 години и повече по отношение

на поведението на президента Радев – с това ще бъде обусловено решението му. Може да изглежда, че той е посмекчил позициите, но според мен там сблъсъкът е много по-сериозен отколкото разменените реплики с Нинова“, коментира тя.

Какво направи НС през последните 3 месеца,

попита доц. Киселова и обясни:

„Продължи тенденцията горещите картофи, които по принцип правтелството трябва да обели, да бъдат прехвърлени на НС и въпроси, които не са от компетентността на НС да бъдат прехвърлени на т.нар. плаващи мнозинства – нещо, което започна като тенденция още в предишния парламент. Това е грешен подход.

Завърна се старата практика

между първо и второ четене да се внасят предложения за промени, които нямат общо с приетия на първо четене законопроект –

съществено се отдалечава от идеята

на вносителя. Отхвърляне на проекти, които уж бяха важни за всички парламентарни групи“.

Според нея този блокаж може да бъде оправен в 2 случая – ако около ГЕРБ се формира ново мнозинство при следващи избори или около анти-ГЕРБ коалицията.

По думите ѝ за ГЕРБ и ДПС

би било удобно местните и парламентарните избори да бъдат комбинирани. Това ще създаде обаче проблеми на ПП и ДБ.

Доц. Наталия Киселова обясни и конституционната процедура, след като от „Продължаваме промяната“ днес върнаха на президента

неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.

Конституцията е дала срок до 7 дни, в които президентът да определи с указ коя ще е парламентарната група, която да получи право да номинира кандидат за министър-председател, посочи тя и добави, че срокът ще тече от утре. Избраната от президента формация също ще има 7 дни за консултации и

усилия за съставяне на правителство.

„Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при връчването на третия проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи, президентът вече не е длъжен да води консултации.

Консултациите се прехвърлят като

отговорност на кандидата за министър-председател, посочен от групата, получила третия мандат. Това не изключва възможността държавният глава, преди да го връчи, да направи, но тогава няма да са консултации, а политически разговори с партиите“, обясни още доц. Киселова.

- реклама -