Доц. Наталия Киселова: Имам чувството, че се готвим за президентски, а не за парламентарни избори

„28 март не е подходяща дата заради смяна на времето и климатичните особености“. Това каза преподавателката по конституционно право в Софийския университет доц. Наталия Киселова в ефира на БНР. Според нея датата на вота трябва да бъде преди Великден и Гергьовден, „защото тогава не можете да спрете хората да се събират“.

„Имам чувството, че се готвим за президентски, а не за парламентарни избори“, още доц. Киселова и добави, че президентът не може „да отмени“ изборите. Той има право да определи измежду няколко дати, посочи още тя.

На първата консултация при държавния глава вчера министър Костадин Ангелов, според Киселова, е бил като „отличник, който не си е написал домашното, когато отива на изпит“, а здравните експерти говорели „общи приказки, които по принцип знаем“.

Киселова обърна внимание върху липсващата информация как ще се приложат противоепидемичните мерки в етапите от изборния процес след насрочването на вота. Тя посочи събирането на подписи за регистрация на партии, коалиции и подписи, проявите от предизборната кампания, разнасянето на материалите в предизборния ден, как ще са оборудвани членовете на секционните комисии, как бихме гласували машинно, как ще се организира гласуването в лечебните заведения и как ще гласуват карантинираните.

Юристът очерта два варианта – първи, при който провеждаме изборите за Народно събрание, запазвайки сегашната заболеваемост, „нещо като плато“, и втори – с по-висока заболеваемост.

Относно удължаването на срока на личните документи Наталия Киселова заяви, че също има неясноти, защото по сегашните правила хората с документи с изтекъл срок не биха могли да гласуват. Тя обаче призова „да не правим резки движения с промени в Изборния кодекс“.

- реклама -