Доц. д-р Мангъров пред FN: Смъртоносни вируси дебнат по време на екзотичните екскурзии

Екзотичните дестинации стават все по-популярни сред българите. Все повече хора заделят средства, за да се насладят на горещите плажове в едни от най-известните световни курорти. Повечето от тях обаче нямат представа, че в тропическите страни може да изложат живота си на риск. Именно там дебнат смъртоносни болести, чиито имена обикновените българи не са чували, предупреди доц. д-р Атанас Мангъров. Той вече направи предположение, че телевизионният водещ Радослав Кавалджиев – Роро се е разболял от поразяващия организма вирус денга. По думите на специалиста част от тези болести са нелечими за хората, живеещи на нашите географски ширини.

доц. Мангъров

Доц. д-р. Атанас Мангъров е Началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ ЕАД – София. Доцент към Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина.

 

– Доц. Мангъров, кои са най-опасните дестинации, където човек може да се зарази със смъртоносна болест?

– Във всички страни в тропиците има заболявания, които са различни от нашите. Така че навсякъде човек може да лепне някое от тях. Затова преди да тръгне, трябва да си направи справка на какви опасности ще бъде подложен за всяко конкретно място. Информацията може да се намери на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Там са посочени видовете инфекции, както и ваксините, които могат да предпазят туристите от тях, какви други мерки може да се предприемат…

– За всяка болест ли има ваксини?

– Не. Има зарази, за които няма ваксини. И човек, като ходи там, си носи риска. Най-честите болести, които може да хване, са тропическите трески – денга, чикунгуня, зика и малария.

– И все пак, какво да направим?

– Да се съобразим с всички указания, които са посочени на страницата на Националния център по заразни и паразитни болести. Да знаем, че в цивилизованите места този риск е намален до минимум и малария трудно ще хванем. Защото тя се предава само на хората и контактът човек – човек може да се контролира. По-опасни са другите тропически трески, които поразяват и животните и се предават чрез комари и други насекоми. Това вече няма как да бъде контролирано. Единствената препоръка е да се използват репеленти, да се спи на климатик. Но всъщност всички тези съвети са в сферата на добрите пожелания. Който го е страх от мечка, да не ходи в гората.

– При какви симптоми трябва непременно да потърсим лекар?

– Когато имате общо неразположение, висока температура. И това се случва в рамките на две-три седмици, след като сте се върнали. Тогава задължително трябва да разкажете на личния си лекар къде сте били, за се вземат своевременни мерки. Защото тези вирусни инфекции всъщност са много коварни болести. Ние не сме адаптирани към тях и те протичат много тежко. Но трябва да се знае, че има инфекции, при които нищо не може да се предприеме. Екзотичните дестинации станаха много популярни напоследък. Но са и твърде рискови.

Бали

И всичко е много хубаво, докато всичко е наред – морето, вълните, курортите. Това са все неща, които са в проспектите. Но когато някой се разболее, всичко отива на кино. И е недопустимо да се водят деца там. Не е едно и също дали ще се разболееш на стари години, или когато си още малък.

– Българите все по-често посещават гръцки и турски курорти. Там има ли такава опасност?

– Има, но рискът е много по-малък. Още повече, че те са цивилизовани страни, където няма малария. Ако има, това са единични случаи. Може да има западно-нилски енцефалит. Може да има зика, но няма денга. Все пак Гърция не е Индонезия.

– Направихте предположение, че телевизионният водещ Роро е заболял от тропическия вирус денга.

– Това е мое предположение. Той е лекуван в Инфекциозната клиника на Военна болница. Лекарите там може да кажат по-точно.

Роро

Но аз правя заключение по следните факти: бил на остров Бали и се разболява в рамките на две седмици – обща отпадналост, неразположение, температура. При всички тези симптоми, които има, денгата е едно от нещата, стоящи начело в списъка.

– През пролетта започват да излизат насекоми и кърлежи. Какво да направим, за да се предпазим от тях?

– Да не ходим по места, където може да ни ухапе кърлеж. Да не лежим по ливадите. И да използваме репеленти, което е малко неудобно.

бездомно куче

А общините и институциите трябва да решат проблема с безстопанствените кучета, тъй като те разнасят кърлежите и други болести. Не е логично на едно и също място да си играят деца и бездомни кучета.

 

- реклама -