Доц. Мангъров: Да се облекчат процедурите по изписване на болни

Да се облекчат процедурите по изписване на болни, предложи началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. Това би улеснило постъпването на болни, тъй като в момента COVID отделението е пълно и трябва да се изпишат едни пациенти, за да се приемат други.

„Следва да се облекчат някои от наложените от Здравната каса процедурите по изписване на болните, за да има повече място за маневриране. Всички неща в клиничните пътеки са хубави, но в значителна степен водят до излишно задържане на болни, които могат да бъдат изписани. Когато те не се изпишат по правилата на клиничните пътеки, касата не плаща“, предложи доц. Атанас Мангъров – началник на COVID отделението в Инфекциозна болница.

В момента голяма част от доболничната помощ е минала в телефонен режим, а няма как да се лекуват хора по телефона, коментира още доц. Мангъров пред БНТ. 

„В момента се получава така, че когато някой е болен и се карантинира вкъщи и му се случи нещо, което налага лекарски преглед, единственият начин е да се обади на телефон 112 и да влезе в болница. Това води до препълване на болниците ненужно“, обясни доц. Мангъров.

- реклама -