сн. БГНЕС

Доц. Мангъров: Болните от ковид да запазят спокойствие, да пият течности и аспирин

От вчера доц. Мангъров пое ковид отделението в столичната инфекциозна болница. Днес той участва и в заседанието при премиера, на което се обсъждаше актуалната ситуация в страната и необходимите мерки. „Това, което видях днес, ме обнадежди, че действително ще се справим с тази пандемия. Имаше спорове с искане за по-твърди мерки. Премиерът каза, че други страни затвориха и въведоха по-строги мерки много по-рано, но имат по-лоши медицински резултати от нас – повече заразени и повече починали. И съм съгласен с него.“, заяви доц. Мангъров пред БТВ.

Ние можем да се затворим плътно месец, два, три и когато се отворим всичко започва отначало. Това показва опитът тук в България и този на другите страни.

Хората в ковид отделението са доволни, че ме виждат. Аз виждам хора, които търсят помощ и мисля, че остават доволни от това, което получават.

В отделенията за ковид пациенти лежат хора, които са болни със симптоми – температура, отпадналост, задух, общо неразположение, някои се нуждаят от кислород, обясни Мангъров. Но според неговите критерии тези, които действително имат нужда да са в болница са 30 от около 80-те души, които са в момента.

„Повечето имат симптоми, но с тези симптоми ако имаше кой да ги преглежда и успокои, биха си стояли вкъщи.“, категоричен беше доц. Мангъров.

Това което отличава ковида от парагрип е че типичните за сезона вируси продължават около 7 до 10 дни, острата фаза е 4-5 дни. При ковид острата фаза е между 13 и 15 дни.

Според доц. Мангъров лекарите не трябва да лекуват пациенти по телефона.

„Личният лекар по телефона изписва антибиотик, пациентът ги пие и се чуди защо не се излекувал. И като си направи снимка се вижда, че има увреждане на белия дроб, които не се лекуват с антибиотик. „, каза от опита си с ковид Мангъров.

Според него единственият смисъл да влезе човек в болница е ако има дихателна недостатъчност.

„Човек с двойна бронхопневмония може да се лекува и вкъщи. Хората трябва да знаят, че до момента няма лечение за ковид. Има технологично време, което трябва да мине, за да оздравее. През това време болният трябва да бъде държан жив.“, каза Мангъров.

Пациентът трябва да си стои вкъщи и да си почива, да приема достатъчно течности, за да не се обезводни, да приема аспирин, който да предотврати съсирването на кръвта.

За да влезе човек в болница, трябва да има лечение за тях в болниците, а такова няма.

Няма профилактика срещу ковид. „Аспирин профилактично може да пият хората на моята възраст, за да не ги удари инфаркт.“, каза Мангъров. И заключи: „Много е важно на хората да се внуши, че това е природно бедствие и ние трябва да свикнем да живеем с него, но да запазим спокойствие“.

- реклама -