доц. Любомира Николаева-Гломб, ваксини, ваксинирани, зарази, инфекциозни болести, коронавирус

Доц. Любомира Николаева-Гломб за FN: Нямаме никакво основание да се съмняваме в качеството, ефикасността и безопасността на ваксините срещу К-19

Вече имаме Национален план за готовност при пандемия, до дни ще имаме и план за ваксиниране срещу коронавирус. Днес доц. Ангел Кунчев обяви, че „ако над 60% от населението не се имунизира, ние не можем да го предпазим от опасния вирус“.

Какъв е начинът да се постигне този висок процент на имунизираните, как се изгражда доверие към мерките срещу пандемията и какви са очакваните резултати?

С тези въпроси се обърнахме към доц. Любомира Николаева-Гломб – вирусолог, завеждащ отделение „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Ето експертното й мнение:

–––––––––

Оптимист ли сте за постигане на 60-70% ваксинирани хора в България?

– Аз като лекар съм оптимист, защото ако загубя оптимизма си ще се обезсмислят всички усилия, които прави лекарското съсловие. Както за пандемичния план, така и за плана за ваксините. Като учен и лекар очаквам да видя научните доказателства за ефективността и безопасността на ваксините, които всеки момент трябва да бъдат публикувани. Разбира се, очаквам решенията на двете регулаторни агенции – Европейската агенция по лекарствата и Американската агенция за храни и лекарства, където две от фирмите производителки на ваксини са подали своите документи. Така че, очаквам регулаторните агенции да се произнесат и тогава ще бъда оптимист, който има съответните доказателства за оптимизма си.

От опита ви през годините ….как се убеждава населението да се ваксинира и какъв е начина за борба с антиваксърството по принцип?

– Борбата с антиваксърството е с отговор от медицина, основана на доказателства. И събирането на тези доказателства и споделянето им с широката общественост, споделяне в достъпен вид.

Не може всеки да бъде с медицинско или биологично образование, за да разчита правилно посланията, които дава науката. Така че има място и за т.нар. „комуникатори на науката“, които да преведат на разбираем  за всички професии, хора и възрасти сложния език на науката, така че да се усили оптимизма и доверието.

Единствено чрез доверие може да се разрушат антиваксиналните настроения. СЗО ги обяви за един от бичовете на съвременното общество. Да не забравяме обаче, че повече от лидерите на тези движения са хора, които са ваксинирани. И благодарение именно на ваксините те са живи и здрави. Благодарение на ваксинациите ние забравихме за много страшни болести. И ако се правим, че сме ги забравили тези болести могат да ударят отново. Не бива да сваляме гарда. Новите ваксини за КОВИД са на нови платформи, които се разработват от няколко десетки години. Нямаме никакви основания да бъдем притеснени за тяхното качество, ефективност и безопасност. Вярвам на морала и доказателствата!

Да дадем пример – когато ваксината е доброволна… като тази за хепатит например… какъв е процента на хората, които се ваксинират?

– Имунизационното покритие на ваксината за хепатит А, която е доброволна, не е висока и това се вижда от резултатите. Защото ние на 5-6 години имаме едни мини епидемии от хепатит А, благодарение на това, че болестта е относително лека и няма значителни дългосрочни последици за човешкото здраво, тези епидемии минават незабележимо за обществото, но за нас те са забележими, както и разбира се за хората, които боледуват.

Pfizer и BioNTech ваксина разрешение

Това ли е панацеята в борбата с коронавируса – масово ваксиниране?

– В борбата с всяка инфекциозна болест има два стълба – единият е създаване на имунитет срещу нея, и другият е със специфична терапия. Имунитетът може да бъде постигнат по два начина – чрез преболедуване – цената за това е доста скъпа, а за някои и непосилна, защото се заплаща с човешки живот понякога. Другият начин за създаване на имунитет е чрез ваксина. Единствената болест, която сме успели да ликвидираме е едрата шарка и тя е изкоренена благодарение именно на ваксинирането. Има още няколко болести, които са затихнали и нашето общество ги е забравило, а не трябва – това е детския паралич например. Това набутване в ъгъла така да се каже на това страшно заболяване се дължи именно на масовото ваксиниране. Науката за момента смята, че ваксинирането на широки маси от населението е начина за справяне с тези болести, включително и КОВИД-19.

ваксина, Pfizer, ефективност

Трябва ли хората, прекарали вече заболяването да се ваксинират?

– Де факто не! Защото така да се каже, те вече са се ваксинирали, когато са преболедували. Имунизацията представлява точно това – имитиране на естествения начин на прекарване на болестта. Даване на антигените на болестотворния причинител – без значение дали ще е модифициран или негови белтъци, дали ще е самият вирус, но убит, така че да не е болестотворен, а имуногенен – това е имитация на самото заболяване и заразяване, така че когато това се случи наистина организмът да е с едни гърди напред – той да познава този причинител и да реагира с мощен имунен отговор. Защото когато за първи се срещаме с нов вирус, реакцията на организма е по-забавена. Едва при втората среща имунния отговор е бърз, мощен и безапелационен. Хората, които са прекарали КОВИД-19 нямат нужда от ваксинация, защото те имат изграден имунен отговор срещу причинителя.

Знаем, че ваксината се поставя на абсолютно здрави хора, но има такива, които са преболедували КОВИД-19 безсимптомно. Това как се установява?

– Доказва се с тест за антитела. Но това не е толкова страшно, че някой, който е прекарал заболяването, ще бъде ваксиниран. Този човек има някакъв имунитет, ние ще му сложим и ваксината и неговия предходен ще се пребори с това, с което сме го ваксинирали.

Ваксината се слага на клинично здрави хора – т.е. няма данни за инфекция или друго състояние, което е противопоказно за поставяне на ваксина. Това се има предвид когато се казва, че ваксини се поставят само на здрави хора – в момента на ваксинирането човек трябва да е в клинично здраве. Ако носи хронично заболяване, лекуващият му лекар, който познава индивида и протичането на заболяването му, преценява дали е подходящ за ваксинация.

Вие сте референтната лаборатория. Как се справяте с толкова много тестове, които идват при вас?

– Трудно – въпрос на организация. Искам да изкажа гордостта си, че работя в Националния център по заразни и паразитни болести, защото в минали години, по време на грипната епидемия, лабораторията беше много натоварена – тогава обработвахме по 100-200 проби на седмица. С идването на КОВИД-19 обработвахме 300-400 проби, които от седмично полека-лека станаха на дневна база и ние смятахме, че сме постигнали предела на възможностите си. Но сега, със засилването на вълната, ние можем да обработваме и до 600-700 проби на дневна база. Това е на цената на страхотна умора и безпрецедентна отдаденост на колектива и виждам, че имаме капацитет и аз се гордея, че работя в такава институция, която е в състояние да отговаря на очакванията!

- реклама -