Снимка: кадър bTV

Доц. Любомира Гломб: Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре буквално като ракета

„Кривата на заболеваемостта от COVID-19 хвърчи нагоре буквално като ракета“, заяви доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

По думите й четвъртата вълна, предизвикана от „Делта“ варианта на коронавируса, се отличава по това, че се засягат в много по-голяма степен децата от 0 до 19 години.

„Делта“ вариантът продължава да доминира, от 500 проби седмично, които се секвенират, всички са такива“ обясни тя.

„За децата най-подходящи са тестовете за самотестване, така родителите ще бъдат спокойни. Децата от 1 до 4 клас ще се нуждаят от помощта на родителите, но другите ще се справят и сами“, посочи тя.

Според доц. Гломб наличието на антитела доказва преминаване през вируса, но това не означава пълна защита от повторно заболяване.

„Тези антитела, които гарантират, че съответният индивид е предпазен от заболяване, са вирус неутрализиращите антитела. Доказването им се прави с вирус неутрализираща реакция, която е единственият метод, обясни вирусологът.

„От край време е известно, че коронавирусните инфекции повтарят. Сертификат след първа доза от вирусологична гледна точка не е много добре издържано, но от прагматична все пак е нещо“, смята доц. Любомира Гломб.

„Локдауните не са лошо нещо, но вече има и по-модерни начини за справяне с кризата. Това е мярка от средновековието, още когато са въведени карантинни мерки“, коментира тя.

Според нея модерната мярка е ваксинирането. „Ваксините са създадени, вече мина година и половина, тяхното приложение сред населението е широко, милиарди са ваксинирани срещу COVID-19, нито една ваксина не е подлагана на такива дълбоки проучвания какво се случва след прилагането й“, каза доц. Гломб.

Според нея където няма ваксинационно покритие, изходът е ограничаване на събирания и на излизане.

Източник: БТВ

- реклама -