Кунчев
сн. БГНЕС

Доц. Кунчев: Заболеваемостта у нас в момента не налага затваряне на училищата

В момента заболеваемостта при нас е такава, че не се налага затваряне на всички училища. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев.

„Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. Очевидно в нашето общество има много добра почва за развитие. Но при нас прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно. Ако някой ми посочи една причина държавната власт да затвори училищата, мога да помисля по въпроса. Такава няма, няма и да има. Ако имахме такова намерение, то трябваше като някои страни в Европа, да отложим с две или три седмици началото на учебната година. В момента заболеваемостта при нас е такава, че и това не се налага. На Балканите, заедно със Сърбия сме с най-ниската заболеваемост. В Европа бяхме на 19-то място. Започна една втора вълна на повишаване и то значително отново“, каза той.

„Избягваме да даваме конкретни цифри, защото училищата в България са много различни. Мерките и решенията, които се вземат не могат да бъдат еднакви. Във всички случаи започваме със затварянето на отделни паралелки и класове. Ако се появи положително дете тази паралелка минава на електронно обучение. Ако станат три-четири класовете в едно средно училище, това е показател, че цялото то има готовност да бъде затворено“, обясни доц. Кунчев.

Той каза, че според него ако в едно училище със средно 1000 ученици дори първите 10-15 положителни случаи да се появят, гарантира, че родителите в голямата си част сами ще спрат децата, независимо от мерките, които държавата би предприела.

източник: NOVA

- реклама -