Ангел Кунчев коронавирус училище

Доц. Кунчев: Явно сме във втора вълна на коронавируса, ето защо картината не е толкова страшна

„Явно страната ни е във втора вълна от коронавирус. Намалява инфекциозността на вируса. Все повече хора ще бъдат положителни, но няма да имат симптоми или съвсем леко ще карат. “ Това заяви в сутрешния блок на БТВ доц. д-р Ангел Кунчев. Във вчерашният ден са регистрирани 104 положителни проби за коронавирус, което е рекорд от началото на епидемията у нас.

„Неспазването на правилата срещу вируса имат своето отражение. Все по-често ще срещаме хора с никакви или много леки симптоми. Намалява инфекциозността на вируса. Явно сме в епизод на втора вълна на коронавируса“, разкри доц. д-р Кунчев.

Определено имаме циркулация на вируса в страната и то там където намери подходяща почва – специфични места, като болница, завод, село, заразява много хора.

„Има семейни огнища с един положителен и с течение на седмици той не заразява никого. Има и такива супер-разпръсквачи и заразяват много хора за кратко време. Тези хора са с инфекция на горните дихателни пътища и много лесно отделят вируса“, допълни главният здравен инспектор.

„Трябва да се научим да живеем с вируса, без да блокираме живота. Той става все по-малко опасен, засяга възрастни хора с доста придружаващи заболявания – тях трябва да пазим.“, заяви д-р Кунчев.

 

- реклама -