доц. Ангел Кунчев, коронавирус, Делта, ваксиниране

Доц. Кунчев: Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на „Делта“

Всеки трети новорегистриран случай на коронавирус в България е на „Делта“ вариант.

Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Очевидно е, че спадът на броя на новозаразените спря, посочи той. Оттук нататък чакаме повишаване. Много бавно този месец и много по-бързо през август.

По думите му всичко, което би могло да убеди хората да се ваксинират, е добро дошло – информация, организация на ваксинационния процес.

„Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора“, коментира още Кунчев.

Ние сме от страните с най-ниско разпространение на Делта варианта, смята доц. Ангел Кунчев.

В някои страни процентите на разпространение достигат 93%.

„Ако погледнете картата на Европа, България е все още по-светлата част с най-ниската заболеваемост от COVID-19. За съжаление, обаче, има обръщане на тренда. Засега е в малки размери, до края на юли ще има леко повишение на случаите. След това, през август, вероятно ще видим ускорението, което виждаме в някои други страни. Ситуацията в отделните страни се движи в изключително широки граници.

Ако имахме заболеваемостта на Великобритания, щяхме да имаме 8700 случая на ден, а не 145 случая – нещо, което достигнахме в най-тежките вълни. Ако имахме заболеваемостта на Кипър, щяхме да имаме над 15 000 случая на ден. Бройка, която се съмнявам, че здравната система може да издържи“, изчисли Кунчев.

- реклама -