доц. Ангел Кунчев, българи, PCR тест,

Доц. Кунчев: Ваксинираните българи, пристигащи от страна в „червена“ зона, също трябва да имат отрицателен PCR тест

От днес българските граждани, които пристигат от държава, попадаща в „червена зона“ за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен PCR, направен до 72 ч.

Българските граждани, влизащи в страната е по-добре да имат предварително направени изследвания, но за тези които нямат, ние изискваме ПСР, ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че го направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината.

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Кунчев обясни още, че ваксинираните също ще се наложи да се подложат на тест, защото може да са преносители и това ще ни гарантира, че няма да има разпространение на нови варианти на вируса в страната.

От днес българските граждани, които пристигат от държава, попадаща в „червена зона“ за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен PCR, направен до 72 ч.

Кунчев посочи, че има много висока заболеваемост от коронавирусната инфекция във Великобритания, Кипър, Испания, както и в Португалия и бързо увеличаване на броя на заразените в Нидерландия.

За България се очаква увеличаване на процента на заразените с индийския вариант на COVID-19, каза още Кунчев и посочи, че сега сме в най-добрата ситуация, която вероятно ще се задържи още една-две седмици.

Ще продължи да нараства броят на заразените, ако е нисък процентът на ваксинираните, допълни още той .
Осигурени са още устройства за разчитане на QR кодове на границите, но граничните пропускателни пунктове и летищата ще бъдат все по-натоварени и се очаква голям пътникопоток през Кулата, Капитан Андреево и Калотина.

С цел облекчаване на граничния здравен контрол се очаква България да получи писиар тестове и бързи антигенни тестове на стойност 1,6 млн. евро, допълни Кунчев и обясни, че страната ни е пратила заявка към ЕК.

Може да очакваме, че вълната ще се развива и ще достигне до всички страни, добави Кунчев.

„Очакваме и постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас“, каза още той и добави, че нова вълна може да има септемри-октомври.

Според него при повече ваксинирани вълната ще мине по-леко и с по-малко критични ситуации.

 

- реклама -