доц. Ангел Кунчев, коронавирус, училище, болници,

Доц. Кунчев ще иска удължаване на епидемичната обстановка до края на ноември

Удължаване на извънредната епидемична обстановка до края на ноември ще препоръча главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Това обяви самият той и обясни, че това се налага заради повишаване на заболяемостта в Европа.

Нови противоепидемични мерки няма да се въвеждат.

Окончателно решение за удължаването на епидемичната обстановка трябва да вземе правителството.

По-рано днес Кунчев обяви, че системата е подготвена за по-голяма заболеваемост от тази, която наблюдаваме у нас в момента.

„Притеснява ме голямата смъртност. На трето място сме след Румъния. Процентът на засегнатия медицински персонал също е притеснителен. 1 000 лекари, които извеждаме от системата за поне 14 дни, е сериозен удар по нея”, посочи Кунчев.

„След платото през август успяхме да постигнем няколко седмици постепенно намаляване на случаите. Имайки предвид досегашната динамика можем да кажем, че нищо не можем да кажем. Нищо не е ясно. Дали вълната от Германия и Португалия ще дойде при нас или ние сме им я предали, също не е ясно“, коментира още главният държавен здравен инспектор.

Той подчерта, че нито една от прогнозите за развитието на пандемията до момента не се е сбъднала, включително тези на институции като Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център за контрол на заболяванията в Атланта. „Това е причината в последните 5-6 месеца здравните власти у нас да не правят прогнози“, подчерта доц. Кунчев.

- реклама -