сн. БГНЕС

Прогнозата за COVID у нас: 10 000 новозаразени дневно и над 300 смъртни случая

388 на 100 000 е заболеваемоста у нас за последните 14 дни. Това ни нарежда на 17-то място в ЕС и на 4-то място на Балканите. Смъртността у нас е 20 на 100 000, това ни нарежда на 10-то място по смъртност в ЕС и 4-то на Балканите.

„Няма проблем теоретически да стигнем нивата на Чехия и Белгия над 10 000 новозаразени дневно и над 300 смъртни случая на ден. Това са реални прогнози.“ Това заяви доц. Ангел Кунчев на редовния брифинг за развитието на заболеваемостта у нас.

Около 30-35% са положителните тестове у нас.

Положението в Европа е изключително тежко, то е най-тежкото в целия свят в момента.

„Ние все още запазваме едни сравнително добри места по заболеваемост и смъртност в ЕС. Това зависи от всички нас, от правилното ни разбиране за мерките и ситуацията в момента. Неприятно ми  когато видя в интернет хора, които не спазват мерките и продължават да търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината. Не е време за празнуване, време е за разум, за помощ на медицинската система, за солидарност, за връщане на доверието в българския лекар.“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

3191 са пациентите с коронавирус, настанени в болници в страната. Заетостта на леглата е около 30%. Тези в интензивните отделения около 20%. 1276 са активните случаи на медици в страната.

В сериозна фаза на епидемията сме, подчерта здравният министър Костадин Ангелов.

Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява човешки живот, отново подчерта здравният министър. „Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Препоръчваме да се избягват събирания струпване на публични и обществени места, да ограничат пътуванията ако те не се необходими.“, каза Ангелов.

Имаме достатъчно лични предпазни средства за месеци напред. Нямаме недостиг на ремдесевир, днес се очаква да дойдат още дози.

Хората със симптоми на коронавирус да не гледат на лекарството ката панацея. Всеки медикамент има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползите и вредите от един медикамент.

- реклама -