Доц. Кунчев: Предложил съм мерките да продължат до края на май

Рискът е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията. Тогава се получава и сертификатът за ваксинация. Няма как да се издаде такъв документ, ако не е завършена ваксинацията. Повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за ваксината на „АстраЗенека“ пред БНТ.

Не се налага никаква предварителна подготовка медикаментозна. Масово в България втората доза на „АстраЗенека“ се появява в края на април и началото на май, коментира той.

Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец, посочи доц. Кунчев.

Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията, каза още той.

- реклама -