Ангел Кунчев
сн. БГНЕС

Доц. Кунчев: Пикът на новата вълна ще бъде преди изборите

„Ако няма спазване на мерките, натрупването на нови няма стойност. Макар, че тенденцията не е добра, задържахме добри позиции спрямо другите страни. Пикът на новата вълна ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби.“

Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„При британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 години. Все повече са случаите при по-млади хора„, каза още доц. Кунчев и уточни, че този вариант на COVID-19 няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. „Предава се по-бързо“, подчерта той.

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация като тази в България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

„По повод ваксината на „АстраЗенека“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа, каза още той и продължи: През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании. Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо“, заяви Кунчев и подчерта, че държавата е договорила достатъчно количество ваксини.

„Ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират“, допълни доц. Кунчев.

„Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения – над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване“, каза още доц. Ангел Кунчев и призна, че го плаши умората в населението.

„Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си“, заяви държавният главен здравен инспектор.

Прогнозата на доц. Кунчев е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

- реклама -