Ангел Кунчев коронавирус училище

Доц. Кунчев: Очакваме значително повишаване на заболеваемостта от август

Няма опасност за жителите на Бургас заради чуждия кораб със заразени, пристигнал на пристанище в града. Моряците не са общували с хора в града.

Недобра перспектива пред Европа, не само заради делта-варианта на COVID-19, но и заради четвъртата вълна, която започва да засяга все повече страни. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по БНТ.

Според него, до края на юли ситуацията ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото трендът се променя – случаите започват да нарастват.

От август може да очакваме значително повишение на заболяваемостта, категоричен е доц. Кунчев.

„Трендът на заразени у нас се повишава, но юли ще го изкараме спокойно. След това се очаква ръст“, каза доц. Кунчев.

100 милиона лева са предвидени за страните членки за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.

Той е съгласен с идеята да има стимули за ваксинация, но на първо място трябва да бъде самосъзнанието. Според него здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

„В момента няма по-важно от това да има масова имунизация“, категоричен бе доц. Ангел Кунчев.

Той обясни още, че здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

На Балканите вече има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан, допълни доц. Кунчев относно количествата неупотребявани ваксини, с които разполагаме.

- реклама -