доц. Ангел Кунчев, коронавирус, Делта, ваксиниране

Доц.Кунчев обясни симптомите на грипа и как да го различим от COVID

„Разликата между COVID-19 и грипът е, че грипът започва рязко с общите симптоми“ – висока температура, силна отпадналост, безапетитие, човек има нужда да остане на легло“. Това заяви пред БТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Бургас е първата област, която обяви грипна епидемия. По думите на Кунчев най-вероятно следващите области ще са Габрово, Ловеч, Пазарджик, Добрич.

„Очаква се грипната вълна да обхване цялата страна до една или две седмици. През последните години ставаме свидетели на едно желание и дори натиск понякога върху колегите епидемиолози да се обявява грипна епидемия. От една страна част от учениците и учителите го желаят, от друга страна се правят известни икономии от отопление и т. н. Но ние компромис няма да направим – там, където няма условия, където не е достигнато това ниво, грипна епидемия няма да се обяви, а и грипна ваканция не е задължително условие при възникване на грипна епидемия“, предупреди главният държавен здравен инспектор. Той уточни, че няма и точна математическа формула и тя е различна за различните региони.

„Особеното на грипната епидемия тази година е, че тя идва след 3-годишен период на почти пълна липса на грип. Изведнъж на този свободен терен решиха да се върнат не само грипа, но и варицелата, скарлатината и други респираторните вируси. За тези 3 години се натрупва контингент от хора, които не са се срещали с тях“, коментира доц. Кунчев.

Епидемиологът напомни също, че на пазара има антивирусни препарати, които помагат много при грип, ако се приложат при първите симптоми.

- реклама -