сн. БГНЕС

На 4-ти януари у нас ще пристигне нова партида с ваксини срещу COVID

На 4-ти януари със самолет у нас пристига нова партида с ваксини срещу COVID-19. Това стана ясно по време на брифинга в МС. Очаква се доставката на 20 000 ваксини. След това ще идват ваксини на седмична основа, което ще улесни значително логистиката.

След пристигането със самолет специални автомобили ще закарат дозите до всички РЗИ в страната, по разпределение. Така до края на януари ще продължи ваксинирането на хората от първата група – лечебните заведения, джипитата, зъболекарите и фармацевтите, обясниха здравните власти.

35 000 дози от ваксината се очакват към средата на януари, а още толкова – в края на същия месец, уточни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

В същото време на 6 януари се очаква разрешението на Европейската агенция по лекарствата за употребата на ваксината на „Модерна“.

Когато тя бъде одобрена и от ЕК, вече ще може да се пристъпи и към началото на втората фаза на ваксиниране – в социалните заведения за хора с увреждания и за възрастни хора, защото ще има достатъчно количества от препаратите.

До момента у нас са ваксинирани 4 608 души, като 714 са регистрираните през вчерашния ден.

- реклама -