Кунчев
сн. БГНЕС

Доц. Кунчев: Може би още година ще живеем с пандемията

Може би още година ще живеем с пандемията докато излезе ефикасна ваксина. Това каза пред bTV държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той призова редакторите в медиите да отместят темата за коронавируса и каза, че вчера, когато е гледал телевизия е установил, че в ефира на 7 медии е била изведена тази тема. Според него вече всичко е казано по темата и хората са се изморили от темата.

„В четвъртък НОЩ казва всичко. Преситихме се от информацията – и хората, и здравната система са изморени“, каза той.

Той увери, че правят това, което е препоръчано и коментира, че резултатите ще са много по-добри от това да се мятаме от „няма нищо“ до това: „много е страшно, ще измрем“ и увери, че нито едното, нито другото ще се случи. Доц. Кунчев посочи, че в сравнение с Европа страната ни се намира в средата на класацията и уточни, че най-вероятно се намираме в началото на очакваната есенно-зимна вълна на нарастване на заболяваемостта, в което няма нищо учудващо.

„Нещата в Европа вървят зле – нарастването е повсеместно, като има два центъра на най-високо нарастване, това са Испания, Франция, Белгия, Великобритания, Ирландия, а на Изток – това са Украйна, Чехия, Словакия и Полша. Останалите страни сме някъде по средата, като в България ръстът е доста рязък, разликата между двете седмици е 95% плюс“, посочи здравният ни инспектор и добави, че в нарастването на случаите в Чехия е плюс 82%, в Германия – 65, Иналиля – плюс 97, Полща – плюс 109, Словакия – плюс 91, а само в Дания и Естония се наблюдава лек спад.

Здравният инспектор коментира, че лекарите и сестрите като цяло са в недостиг на повечето места, но тази липса в големите окръжни и университетски болници най-слабо се чувства, но дори и там има проблеми.

С тристепенната система на постепенно включване на нови болници, нови отделения. Ние имаме на разположение 8000 легла, от които са заети около 1200, но са заети инфекциозните, специализираните белодробни. Оттук нататък да може да добавяме легла, но те ще бъдат от други отделения, които ще трябва да подпомагаме с кадри. На този етап дори при 2-3 пъти по-голяма заболяваемост, системата ще се справи и ще поеме болните. Ако това обаче продължи твърде дълго и цифрите да са като в Черна гора, където заболяваемостта е 11 пъти по-висока от нашата, тогава вече нещата ще станат сложни“, обясни доц. Кунчев.

Попитан дали ще има затягане на мерките, той беше категоричен, че на този етап няма да се въвеждат такива и търсят баланс.

„Мерки от рода на блокиране на градове и населени места няма да има. Оттук нататък мерките трябва да бъдат локални и таргетирани. Намесваме се там, където има проблем, защото и в момента заболяваемостта между отделните региони е огромна, тя е с пъти. Най-засегнати са Благоевград, Смолян, а най-малко засегнати са Ловеч, Враца, Велико Търново и Хасково и разликите между тях са огромни“, посочи здравният инспектор и уточни, че при възникване на взрив може да бъде затворен и цял квартал, но ще се действа според случая.

Той каза, че за него най-опасни остават старческите домове, където хората са със съпътстващи заболявания. От думите му стана ясно още, че на този етап не се предвижда затваряне на клубове, дискотеки, ресторанти.

Доц. Кунчев подчерта още, че PCR тест не трябва да се прави на следващия ден след контакт със заразен, а на 4-5 ден, за да може вирусът да се развие и тестът да даде верен резултат. Той уточни още, че не е необходимо всички контактни да се поставят под наблюдение и не е необходимо всички да бъдат под карантина и изследвани.

- реклама -