Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите

Не е изненада, че ще има избори и дали ще са март, април или май, това не променя коренно ситуацията. Но, има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите.

Това отбеляза пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, гласуването не отнема повече от 5-10 минути, има много други места и събития, където ежедневно правим много по-интензивни контакти и където рискът е по-голям.

От страна на Щаба ще бъде направено всичко възможно – и като имунизиране на членовете на подвижните комисии, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски, за предпазване на хората, които гласуват, увери главният държавен инспектор.

Имунизираните до момента са малко над 17 000. На опашката сме по процент ваксинирани граждани. Това е през последните 3 дни, преди това бяхме и преди Франция, и преди Нидерландия по процент ваксинирани, посочи доц. Кунчев.

„Бих се притеснил от тази ситуация, ако ваксините са тук, а ние не можем да ги направим. А ние правим всяка една партида, която пристигне – просто за момента с толкова разполагаме, толкова правим“, заяви Ангел Кунчев.

И подчерта, че увеличаването на ваксините през следващите седмици е в пъти: „Пфайзер“ – 60 000 през януари, 75 000 – февруари, 100 000 – март, 300 000 – април. По същия начин ще е за „Модерна“, вероятно по същия начин ще е за „Астра Зенека“, макар че още не е одобрена.

„Заявяването е ясно какви количества искаме ние – ние искаме за целите близо 7 000 000 граждани – по две дози – 14 млн. Достъпът до тях вече зависи какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент – 1,55, колкото се полага като население от Съюза“, обясни доц. Кунчев.

Всяка страна би могла да си поръча, като Унгария, от Китай, но при положение, че сме си поръчали от най-добрите ваксини в света повече, отколкото е населението ни, че сме отделили 300 млн. лв. – за какви други да договаряме, коментира главният държавен инспектор.

„Големият проблем ще бъде да достигнем тези заветни 70% от населението, а не можем ли да правим имунизацията, или не“, подчерта Ангел Кунчев.

И предположи, че няма да е до края на годината. Като причини изтъкна не толкова доставката, а доверието във ваксините и желанието да бъдеш защитен.

източник: БНТ

- реклама -