доц. Ангел Кунчев, коронавирус, училище, болници,

Доц. Кунчев: 60-70% от хората, които носят COVID-19, нямат никакви признаци

„На повечето места не се ползват маски и това води до покачване на случаите на COVID-19. Няма как на 7 млн. души народ да наложим носенето на маски, ние само можем да препоръчаме – всеки носи глава на раменете си. Носенето на маска е отговорност по-скоро не към собственото, а към чуждото здраве, и в по-малка степен помага да не се заразим самите ние. При 60-70% хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Носенето на маска предпазва от това да бъдат заразени другите около нас. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в „Денят започва“ по БНТ.

„Имайте предвид, че вирусът не лети в пространството сам. Той е върху частиците, които ние изхвърляме при говор, викане, кашлица, пеене. Когато има механична преграда, която ограничава излъчването на тези частици, то ограничава и разпространението на вируса“, обясни доц. Кунчев.

Средното разпространение в училищата е много по-малко.

Ще има минаване на онлайн обучение за 14 дни на паралелки, при които има установени случаи. Ако няколко класа са засегнати – тогава можем да говорим за затваряне на цяло училище. Няма да има затваряне на национално ниво, категоричен беше доц. Кунчев.

Той допълни, че грипна ваканция няма да има – ще се преминава на дистанционно обучение.

„Не виждам към момента нужда от коренна промяна в мерките, но все пак всичко зависи от ситуацията. Не предвиждаме и не обсъждаме затваряне с КПП-та“, каза доц. Кунчев.

Утре е първият брифинг на щаба, на който се очакват подробности за разпространението на COVID-19.

- реклама -