Наталия Киселова, актовете, Кирил Петков, министър

Доц. Киселова: Актовете на Кирил Петков като министър могат да бъдат атакувани един по един, не отпадат автоматично

Актовете на Кирил Петков като служебен министър на икономиката могат да бъдат атакувани в съда един по един, но не отпадат автоматично, въпреки че КС реши, че той е бил назначен на поста в нарушение на Конституцията. Това е мнението на експерта по конституционно право доц. Наталия Киселова.

„Малко са действията в правото, които са автоматични. В повечето случаи е необходимо за всеки един от актовете да се премине през конкретна преценка”, каза доц. Киселова пред Нова телевизия.

Въпреки възможността за обжалване и отпадане на актовете, те могат отново да влязат в сила като бъдат преподписани от наследника на Петков.

„Казано на жаргон – могат да се санират част от актовете, които продължават да имат действие”, каза доц. Киселова.

„Това, което става ясно от решението на КС от вчера, е, че по отношение на г-н Петков не са били налице условията. Народните представители от ГЕРБ са сезирали съда за указа на президента, но не са поискали да се произнесе по отношение на актовете. В този смисъл, като проследих и коментарите на колегите, всички сме единодушни, че актовете са стабилни”, обясни Киселова.

Вчера КС обяви за противоконституционен указа на президента в частта, с която за служебен министър на икономиката беше назначен Кирил Петков.

- реклама -