Доц. Иво Инджов пред FN: Анти ГЕРБ говоренето и действията няма да бъдат спойка на партиите за дълго време

Вчера в парламента се роди ново мнозинство с всички партии в НС, който са против ГЕРБ. Съ сериозен актив от близо 160 гласа беше подкрепена кандидатурата на ИТН за председател на парламента. Партията на Трифонов даде назад за мажоритарния вот, а лидерът на ГЕРБ се оттегли в отпуск да реди нов кабинет.

Има ли бъдеще новия парламент и какво трябва да свърши до евентуални извънредни избори. Анализ на политолога и университетски преподавател доц. Иво Инджов.

– Вчера се роди ново мнозинство – анти ГЕРБ. То ли ще управлява и ще се запази ли?

Това мнозинство, което включва трите партии на протеста, БСП и ДПС, е ситуативно мнозинство. Може да се запази известно време. То може да ревизира Изборния кодекс, да го направи по-адекватен за съвременната електорална действителност и да позволи по-свободни и честни избори. Може да се запази и за първите стъпки от разследването на управлението на Борисов, но се съмнявам, че ще издържи повече от няколко месеца. Просто партиите са разнородни и имат различни цели. Анти ГЕРБ говоренето и действията няма да бъдат спойка за дълго време.

– Искате да кажете, че новосформираното мнозинство в НС ще цели да свърши определена работа и после ще работи за предсрочни избори?

Всички декларираха желание за промени в Изборния кодекс. Разбира се, всички имат различни идеи. За по-сериозни реформи няма да стигнат ресурсите и разпределението на силите в този парламент. По стратегически неща и идеологически сблъсък може да има при един нов парламент и предсрочни избори. Кога ще са те? Дали юли или есента е рано да се каже. Нека видим дали партиите ще съставят правителство.

– Това ли е причината „Има такъв народ“ да дадат заден за мажоритарния вот? Преди малко и Трифонов даде мотивите си.

Трябва технологично време за въвеждане на мажоритарен вот у нас. Трябва да се направят нови райони. В момента те са 31 многомандатни райони. Трябва да са 240 едномандатни. Това включва и райониране, с възможност да гласуват българите в чужбина. Трябва да се изчистят избирателните списъци. Това няма да стане бързо.

– Очакваше ли се и реваншизъм ли е, първите действия на новия парламент да са създаване на комисия за ревизия на кабинета на Борисов?

Имаше такава заявка от „Изправи се! Мутри вън“ и тя беше вкарана в дневния ред на парламента.

– Защо Бойко Борисов прави опит да състави и представи кабинет, въпреки, че има реален шанс да не бъде подкрепено в парламента?

Той печели време. Така направи и при протестите. Внесе предложение за промени в Конституцията, въпреки, че беше ясно, че няма да минат, но подсигуриха време, за да изкара цял мандат.

– Има ли реален шанс „Има такъв народ“ да състави правителство?

Има вариант да се направи такова правителство, дори и за кратко. Вчера стана ясно, че „Изправи се! Мутри вън“, БСП и ДБ са отворени за такъв вариант. Всичко зависи дали ще се споразумеят за една много краткосрочна програма за действие, както и по отношение на личностите в този кабинет.

 

- реклама -