Доц. Иво Инджов: Големият длъжник да няма кандидат за председател на ЦИК е „Има такъв народ“

„Прецедент е да няма кандидати за председател на ЦИК. Големият длъжник за това е „Има такъв народ“, които са втора политическа сила в парламента, а не направиха своя номинация за поста“. Това коментира пред БНР политологът и университетски преподавател по политически комуникации доц. Иво Инджов, в коментар на решението на ГЕРБ да оттегли номинацията на Красимир Ципов.

„Не може все да връщаш топката в полето, без да играеш с нея, след като си втора парламентарна сила“, коментира още той поведението на ИТН.

По думите му не е ясно защо и БСП не е излъчила свой кандидат за председател на ЦИК:

„Сред партиите има известни калкулации, че е по-добре да нямат председател на ЦИК при новите правила, по които ще бъде проведен предсрочният вот през юли“, смята той.

Според доц. Инджов президентът Радев трябва да действа много бързо и изрази очакване някоя от другите партии да предложи кандидат за председател на ЦИК.

„ЦИК не трябва да бъде натоварвана с големи очаквания. Тя не печели изборите. Тя може да влоши изборният процес и да създаде лоша организация, но не трябва да има голямо фокусиране върху ролята на комисията“, обясни политологът.

В предаването „12+4“ доц. Иво Инджов коментира решението на правителството в оставка да намали бюджетната субсидия на БНР с 388 000 лв.

„Много бързо след изборите трябва да се направят няколко медийни реформи. Една от тях е много по-пълно и прозрачно финансиране на обществените медии, за да няма възможност управляващото мнозинство, независимо кое е то, чрез бюджета да извива ръцете на по-критичните към властта медии“.

- реклама -