доц. Григорий Вазов, ERM II

Доц. Григорий Вазов за влизането ни в ERM II: Очаква ни ново бъдеще и ново качество на живот

„Очаква ни ново бъдеще и ново качество на живот“.

Така доц. Григорий Вазов – член на Фискалния съвет и директор на Висшето училище по застраховане, коментира приемането на България във валутния механизъм ERM II за БНР.

Той уточни, че в следващите две години страната трябва да работи за ценова стабилност:

„След като преминем през изискванията на ERM II, ,което може да е 3-4 години, ще имаме още една година, през която технически да се настройва механизмът за приемането на еврото. Хубавото за България е, че европейските прогнози показват, че и 2020-а и 2021-ва година ще сме на 1% инфлация“, обясни той.

По думите му държавният дълг няма да може да надвишава 60% от БВП, а държавният дефицит няма да може да надвишава 3% от БВП: „По тези два показателя стоим много добре, дори по време на кризата. Имаме 1,3 млр. лева приходи над разходите. Това е много важно“.

Като най-важно за бизнеса доц. Вазов посочи стабилността на лихвената политика на БНБ.

Доц. Григорий Вазов посочи, че страната има точно икономически разчетен план и срокове за действие. Според него не е добре това темпо да бъде променяно, за да няма сериозни икономически последствия:

„Убеден съм, че каквото и управление в България да дойде, тази мафия ще продължи да съществува, защото е извън правителството и извън формите на управление.  Тя си има свой генезис и своя финансова и икономическа мощ да печели отново обществени поръчки. Има характерни действия и начини да корумпира която и да е власт“, коментира още доц. Вазов.

- реклама -