Доц. Гломб: Силата на коронавируса отслабва, ако спазваме мерките ще има добри резултати срещу новите щамове

„Заразността се смали, ако в началото са се заразявали 70-80% от хората, то сега се заразяват 40-50%. Това е така според научните публикации, но ние трябва да сме по-бързи от вируса и да се ваксинираме.“ Това заяви доц. Любомира Николаева – Гломб от НЦПЗБ пред Нова телевизия.

„Ако спазваме дистанцията и останалите мерки, ще имаме добри резултати въпреки новите щамове на коронавируса. Те не са стряскащо по-смъртоносни. Леталитетът към този момент е еднакъв“., уточни доц. Гломб.

Около 2/3 от пробите в центъра са с британския щам като това са данните на база близо 200 проби, допълни тя.

Британският щам не е по-смъртоносен по думите й. Според научните данни спада и процентът на неговата заразност.

Доц. Гломб добавя, че бразилският вариант не е много разпространен в Европа, което е успокояващо. Южноафриканският също не е разпространен.

„Антителата на преболедувалите новите щамове се разпознават в по-малка степен. Все още не е намерен критичният праг, под който те няма да могат да действат. Те неутрализират възможността от зараза, но в малко по-ниска степен. Това важи и за ваксините. Производителите на двете ваксини, базирани на информационна рНК, вече работят по този аспект“, обясни специалистът.

Тя каза още, че безконтролното предаване на вируса в последната година е позволило той да се адаптира към нашите оръжия. Доцентът беше категорична, че лека-полека човечеството ще се адаптира към вируса.

- реклама -