Доц. Гломб: Омикрон заразява повторно, ваксинацията е належаща

Омикрон е в пъти по-заразен от вече доказано силно заразния Делта вариант. „За момента няма данни вариантът да заобикаля ваксиналния имунитет. Нужно е време обаче да получим всички факти. Вариантът е в графа „будещ безпокойство“, защото поради изключителната му заразност може да се предположи, че ще се превърне във водещ“. Това заяви  доц. Николаева-Гломб пред Bulgaria ON AIR.

„Имаше варианти – Мю, Ламбда, които не просъществуваха дълго. Естественият подбор ги маргинализира. Не знаем какво ще стане, това е вариант, който ние познаваме от няколко дни“, добави тя.

Вирусологът не изключи вероятността преболедувал с Делта вариант да се зарази с Омикрон.

„Натрупал е повече от 50 мутации в целия си геном и немалък брой от тях са разположени именно в шипчестия (spike) протеин, в рецептор-свързващата му част, в част, която се разпознава от антителата и в част, която спомага за по-бързото му разпространение“, изброи доц. Николаева-Гломб и увери, че мутациите все пак са очаквани.

„Те настъпват, защото вирусът е принуден да живее в различни условия на околната среда. От един гостоприемник до друг – това са различни вселени за вируса и той посреща тези предизвикателства, създавайки мутации“, поясни вирусологът.

Според нея първите данни за смъртността от Омикрон са окуражителни – клиничната картина остава непроменена.

„Но Южна Африка е млада държава, средната възраст е по-ниска от нашата и не могат да се дадат статистически значими данни за това какво се случва с възрастното население“, изтъкна тя.

Положителна характеристика на новия вариант е, че PCR тестовете успяват да засекат една от мутациите му, стана ясно от думите на доц. Николаева-Гломб.

„Омикрон има мутация, която стандартните PCR тестове успяват да засекат. При един тест се гонят три линии и ако са налични, може да се каже, че пациент е със SARS-CoV-2. При Омикрон една от линиите отпада“, посочи вирусологът.

Доц. Николаева-Гломб обясни и разликата между вариант и щам.

„Омикрон все още се нарича вариант и се надявам това да остане така, защото ако отиде до щам – това означава, че се връщаме в изходно ниво. Щам е, когато имунната ни защита не може да го разпознае и трябва да се бори наново“, отбеляза тя.

Вирусологът призова българите да си поставят и противогрипна ваксина, защото по думите ѝ ни очаква силна грипна вълна.

- реклама -