Доц. Гломб обяснява защо нигерийският вариант на ковид е най-притеснителен

Британският вариант на коронавируса се наложи и го доказахме. Оказа се, че от пробите, събирани преди две седмици, около 75% са с британския вариант на COVID-19. Очаквам следващите партиди да бъдат и повече. Това заяви в студиото на Нова ТВ „Вирусология” в НЦЗБП доц. Любомира Николаева – Гломб.

Тя обясни защо в страната го няма сезонния грип.

„Това е познат феномен. Когато започва грипният сезон, имаме доста вируси – A, B. Докато накрая един взима връх и става доминиращият. Сега наблюдаваме същото. Коронавирусът взе връх – той е прекрасно адаптиран към нас. Той се чувства екстра сред нас”, добави доц. Гломб.

Трябва да продължи да се спазва дистанция от 1.5 м между хората. Статистически така вероятността да се заразим с ковид е по-малка.

„Хората си представят, че когато си направят ваксина, като преболедуват и като спазват мерките, това е като някакъв скафандър около тях, който ги пази. Да, той ги пази в 90 – 95% от случаите, но винаги има възможност вирусът да пробие защитата”, допълни експертът.

Македония, китайска ваксина
сн. БГНЕС

Относно южноафриканския вариант на коронавируса доц. Гломб посочи, че по-скоро го няма в България. Въпрос на време обаче било в страната да влязат всички варианти.

От всички, циркулиращи в глобален мащаб варианти, нигерийският е най-притеснителен. Точно към него неутрализиращите антитела, които се образуват в резултат на преболедуване и ваксиниране, са с най-малък афинитет”, коментира тя.

Доц. Гломб обясни, че фирмите производители на ваксини вече работят за преправяне на препаратите си заради нигерийския вариант на коронавируса.

„Необходими са изследвания, за да се докаже дали коригираната ваксина ще произведе достатъчно на брой антитела срещу новите варианти”, коментира тя.

За посещенията в ресторантите доцентът каза: „Всеки има глава на раменете си и може да прецени дали отиването на ресторант му е жизнено необходимо. Разбирам и носталгията към стария начин на живот, но вече една година живеем в тези обстоятелства с коронавируса”, заключи тя.

- реклама -