Великобритания, избори, резултати, Брекзит, Джонсън

Доц. Елена Тарашева, НБУ за FN: Британското общество гласува за решителни действия по казуса Брекзит

Изборите в Обединеното кралство приключиха и поднесоха абсолютно мнозинство на консерваторите в следващия британски парламент. Социолозите предвиждаха победа за премиера Джонсън, но никой не можеше да предположи, че тя ще бъде спечелена толкова убедително.

Джонсън побърза да обяви, че страната ще напусне Европейския съюз както е по план – на 31 януари.

Излезе ли казусът Брекзит от зоната на здрача, могат ли да се очакват изненади и какво демонстрираха поданиците на Нейно Величество с този вот?

Елена Тарашева
Доцент НБУ

Отговорите на тези въпроси потърсихме от доц. Елена Тарашева, преподавател в катедра „Англицистика“ в НБУ.

Вижте експертния й коментар!

– Развърза ли се възелът с излизането на Великобритания от ЕС след тези избори?

– В светлината на събитията от последната сесия на парламента, по-скоро изглежда, че ще има прогрес. При спечеленото мнозинство, ръцете на Борис Джонсън са развързани. Той може да прекара през парламента всяко свое решение. Вътрешната опозиция се оттегли – не участваха в изборите, или се включиха в новосъздадени формации, които обаче при английската избирателна система нямат особени шансове за успех.

Ключовата дума на изборите беше решителност. Докато Джонсън – по наивния си начин – свиреше на една нота: Брекзит най-после, ориентацията на Джеръми Корбин остана неясна. В най-добрия случай той предлагаше нов референдум, което означава не друго, а ново отлагане, ново бавене, още нерешителност – а нерешителността е това, което тласна острова към нови избори. Джо Суинсън, лидерът на третата партия, либералите – нещо като третото и ненужно колело – предложи решителност: ще отмени задействаният чл. 50 за излизане от Европейския съюз. Същевременно обаче не личеше да си вярва, че тя ще стане премиер – малко преди изборите предложи служебен кабинет начело с най-възрастния депутат, Кенет Кларк, консерватор.

Снимка: БГНЕС/EPA

В момента Кралството страда от липса на лидерство.

Мнението на хората е разделено. Дори и да има втори референдум, мнозинството едва ли ще е по-убедително от вече постигнатото. Политическата коректност очевидно спира хората да изразят искреното си мнение и така изследванията дават ненадеждни резултати.

Снимка: БГНЕС/EPA

Последствията от Брекзит са неясни: мрачните предвиждания за срив на икономиката звучат по-скоро заплашителни, отколкото реални. Същевременно независимостта винаги е била ненадмината ценност за англичаните. Вторият референдум нарушава усещането за справедливост: създава се усещане, че се задава въпрос до получаване на желан отговор, което подрива значимостта на народния глас.  Затова трябва лидер, който да провиди действителни резултати от Брекзит, да изглежда уверен в действията си и да увлече хората със своята непоклатимост. Засега такъв лидер изглежда Никъла Стърджън – но всички знаят, че няма как шотландски националист да управлява Британия. Затова Джонсън спечели с решителността си и демонстрираната непоколебимост.

– Мнозина нарекоха Коледния вот на британците „исторически“, „супер важен“, „решаващ за икономиката“. Сега, когато резултатите са ясни, каква съдба си определиха жителите на Острова?

– Прави са тези, които мислят, че Обединеното кралство никога няма да е същото след този вот. Неслучайно основната тема беше Брекзит. Когато той се случи, разводът с ЕС ще промени всичко, включително евентуален втори вот за независимост на Шотландия. Съдбата на кралството няма да се определя в съгласие с правилата на Европейската общност. Дали това ще им даде отскок – нови територии за търговия, свобода от рестрикциите, налагани от ЕС, или ще ги дръпне назад – ще се види. Засега съществуват мнения и в двете посоки.

Снимка: БГНЕС/EPA

– Каква е Вашата прогноза за следващите стъпки на кабинета „Джонсън“?

– И най-смелите прогнози не даваха постигнатото предимство на консерваторите. Сега това предимство ще укрепи самочувствието на Борис Джонсън. Може да се мисли, че той може да опита да подобри сделката с ЕС. Никой не искаше такава сделка: адептите за оставане в съюза не я желаят по дефиниция, напускащите не вярваха, че напускането трябва да се плати – кралството вече понася негативите, плащането не поправя нищо от това.

Така Джонсън може да се опита да спести нещичко от цената на развода, да се отърве от още условия на ЕС  – внушителната победа на изборите, новото ръководство на ЕС са все аргументи в полза на това. Интересно е какво ще направят шотландските националисти. Позициите им са силни, но подкрепата за проваления вече Корбин може да им струва скъпо.

– Има ли вариант за „саботаж“ от страна на част от консерваторите при последващи гласувания на сделката за Брекзит в парламента?

– Такава опасност винаги съществува, защото победата на Торите се дължи до голяма степен на внушителната загуба на Корбин. Прилагателното ТОКСИЧЕН се оправда във всеки смисъл за лидера на лейбъристите: чуха се упреци във връзки със съмнителни левичари от Латинска Америка, анти-еврейските позиции почти бяха забравени, докато Корбин не отклони поканата да се извини за тях в интервю за BBC, а последвалото отворено писмо на главния равин вероятно изключи еврейския вот за лейбъристите.

По силата на избирателната система, във всеки избирателен район където печели първият, който събере достатъчно гласове, загубата на лейбъристки райони в полза на консерваторите е печалба, без надмощие на аргументите. Така че победата не означава консолидиране на консерваторите. Една голяма група консерватори се оттеглиха, но не е известно дали няма да избухнат нови различия в консервативните редици.

Снимка: БГНЕС/EPA

– Как бихте оценили резултатите от изборите като цяло? Разделено ли е обществото във Великобритания както прогнозираха социолозите?

– Обществото изплува от хаоса, в който го потопи вероятността за напускане на ЕС. Идеята да се противопостави на правилата на ЕС, които винаги са изглеждали външни, неприемливи, накърняващи самочувствието и любовта към независимост беше в противовес на дисциплината и екипността, с която британците желаят да са известни. Отслабването на притока на чужденци пък е направо неприемлива формулировка, която не може да се изрече на глас.

Въпреки всичко те очевидно надделяват и политическата коректност не може да наклони изборните резултати. В настъпилата суматоха по Брекзит хората се активизираха – не случайно активността  отбеляза високи нива на тези избори. Дебатите, в които публиката участваше с въпроси демонстрираха един земен и реалистичен поглед за политиците – очевидно хората следят дейността на партиите и забелязват всичко.

Елементарният капан, скалъпен от лейбъристите, че американците ще изкупят здравната система улови малко избиратели. Обществото още веднъж показа, че се гласува не по традиция, „за нашите“, а се избира според конкретни приоритети. В този случай, приоритетът е решителни действия по въпроса за напускане на ЕС.

- реклама -