машинно гласуване, "Сиела Норма", решение, ВАС

Доц. Димитър Димитров, социолог: Сертифицирането на машините за гласуване е великанска работа, която няма как да се случи бързо

„Българските сили за сигурност нямат кой знае какъв опит с анархисти, сблъсъци и големи тълпи. Полицията ще отговори – това ѝ е работата“. Това каза пред БТВ социологът и експерт по изборно законодателство доц. Димитър Димитров по повод днешния протест под надслов „Велико Народно въстание 2“, на което от органите на реда заявиха, че няма да допуснат сблъсъци.

„Произвеждаме изборни резултати, които зависят от всички гласували, секции, райони и градове. Технологиите не са ясни за всички и е лесно да се спекулира“, коментира социологът по повод машинното гласуване.

„Машините създават много дълга разпечатка, като голяма касова бележка. Комисиите трябва да разчетат голямата бележка, на която са гласували стотици хора, да запишат и добавят резултата към хартиените бюлетини“, разкри доц. Димитров.

„Няма кой да сертифицира машините за гласуване – те не са сигурни. Сертифицирането коства 4 месеца – това е великанска работа, която няма как да се случи бързо. Машинното гласуване е безсмислен лукс – харчим едни 100 млн. лв., за да може протоколите накрая пак да се впишат на ръка“, завърши доц. Димитър Димитров.

- реклама -