мерки, коронавирук
сн. БГНЕС

Доц. Чобанов, БАН: По-безопасни са пейките в парковете, отколкото сервиране на кафе с ръкавици

„Вирусът ще оцелее по-малко върху кожата, отколкото върху ръкавиците, с които ви сервират кафе. Екипите, които работят на първа линия са оборудвани по един по-различен начин. Пейките не задържат вирус, но ръкавиците – да. Те имат прилепваща способност.“ Това заяви пред Нова ТВ доц. Андрей Чобанов от департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

По думите му дезинфекцията от въздуха е безумно. Такове се прави в ромския квартал в Ямбол. „Това се прилага за комари и вредители. Вирусът живее вътре в нас, а не по покриви и полянки.“, коментира доц. Чобанов.

Ваксината коства много тежък труд.

„Трябва да се намери  това, което ще се отдели от вируса и ще може да се използва. Ако това се направи – то ще има прототип за ваксина за 3 месеца, но у нас имаме голям проблем – обществените поръчки. Заради тях се чакат реактиви и препарати по година. Прототипът се сглобява много бързо, но бавната част при ваксините – са тестовете. Вирусът доста бавно се разпространява и доста бавно се изчиства от организма, затова е нужно едно трайно решение.“, заяви доц. Чобанов.

- реклама -