доц. Борислав Борисов, ваксини
Снимка: Кадър БНТ

Доц. Борисов: Шансът ваксиниран човек да бъде разпространител е минимален

Шансът ваксиниран човек да бъде разпространител е сведен до минимум. Рискът от усложнения и от хоспитализации също вече е драстично намален.

Това заяви председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов в ефира на БНТ.

Според него, основно надеждата е във ваксинирането, тъй като колкото повече хора се ваксинират, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация.

„За първи път излязоха данни от реалната практика и те са много убедителни – става дума за над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари, и данните са много категорични. Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция – над 90% намален риск от инфектиране“, обясни той.

Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, имаме и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото.

„В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал“, каза още доц. Борисов.

Амбицията на науката в момента е да създаде универсална ваксина.

Включват се нови платформи, разработват се нови концепции.

„Една от тях са т.нар. протеинови ваксини. При тях човек не се ваксинира с аминокиселини, а с протеин, който напомня на шиповия протеин, прилича много на него и съответно организмът го разпознава и мобилизира своя арсенал“, допълни доцентът.

Според него първата такава ваксина ще бъде внесена за одобрение от Европейската агенция до края на месеца, защото проучването е готово и резултатите са налице.

- реклама -