Бони Петрунова

Доц. Бони Петрунова е новият директор на Националния исторически музей

Доц. Бони Петрунова е новият директор на Националния исторически музей (НИМ), след като е спечелила конкурса за наследник на проф. Божидар Димитров. Доц. Петрунова  заемаше същата длъжност временно от началото на ноември миналата година, когато дългогодишният шеф на музея излезе в пенсия.

Доц. Петрунова е получила 800 точки по време на изслушването в понеделник. Втората допусната до конкурса – проф. Вера Бонева, от Университета по библиотекознание и информационни технологии, е била оценена с 462 точки.

Новият постоянен директор на НИМ е археолог по професия, беше заместник на бившия културен министър Вежди Рашидов. Ползва се с доверието на министъра на културата Боил Банов и беше назначена, за да да организира плавното оттегляне на Божидар Димитров, припомня „Сега“.

Доц. Петрунова е археолог, била е ръководител на над 50 експедиции и проекти, заемала е и длъжността зам.-министър на културата по времето на министър Вежди Рашидов, а също така и зам.-директор на Националния археологически институт с музей към БАН. Ръководила е Секция по средновековна археология при НАИМ-БАН.

Автор е на повече от 200 книги и статии.

Конкурсът за постоянен директор на НИМ беше подновен в началото на тази година. В надпреварата се включиха още председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов и Симеон Хинковски, чиито кандидатури не бяха допуснати до финалната права.

- реклама -