Ангел Кунчев коронавирус училище

Доц. Ангел Кунчев: Време е да забраним събирането на хора по какъвто и да е повод, да затворим нощните заведения

Време е да затворим нощните заведения, да забраним събирането по какъвто и да било повод – било политически, спортни мероприятия и тържествата. Това заяви пред Нова ТВ доц. Ангел Кунчев. „Ситуацият вече е такава, че са необходими по-строги мерки, за които обаче трябва да убедим  министерството на здравеопазването и правителството.“, уточни доц. Кунчев.

И без предписание от РЗИ контактни на положителен на COVID-19 трябва да се самокарантинират.

Доц. Ангел Кунчев уточни, че РЗИ, личният лекар и полицията виждат в рамките на 24 часа информацията от лабораторията за всеки положителен тест. Дори и контактните лица да са с отрицателен тест, те трябва да останат под 10-дневна карантина.

„Важното е личните лекари да могат да правят тестове, това ще облекчи много системата.“, добави доц. Кунчев. И уточни, че личните лекари имат часове за домашни посещения, в които могат да правят тестове на свои пациенти, които са контактни лица и така те няма да се налага да нарушават карантината, за да се тестват в лаборатория.

В момента у нас анализът на данните показва, че 10 човека заразяват 12.

Ако някой си мисли, че това е най-лошата ситуация много се лъже. Ситуацията в други държави показва, че положението може да бъде между 7-8 пъти пъти по-лошо. Заболеваемостта може да стигне до 5 000 на ден. Затова хората трябва да бъдат оговорни към себе си и останалите, подчерта доц. Кунчев.

„Една от причините за високата смъртност, е че хората звънят на спешна помощ, когато са в много тежко състояние и вече едва ли не се нуждаят от включването на вентилация.“ Кунчев уточни, че няма алгоритъм, в който лекари да избират кого да спасят. В Италия в пика на пандемията медиците спасяваха приоритетно онези, за които преценят, че им остават повече години живот. „Няма как да прочетеш смъртна присъда за някой, в това има икономическа логика, но не и морална.“, отсече доц. Кунчев.

 

- реклама -