Кунчев заразени излекувани коронавирус

Доц. Ангел Кунчев: Ситуацията с пандемията в България се подобрява

Обща работна група на министерствата на здравеопазването и образованието се опитва да направи подробно описание на начина на действие в различни ситуации в училищата и детските градини. Надяваме се това, което ще представим до края на седмицата, да улесни работата на колегите, работещи в училища, градини и ясли, каза в Сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той заяви, че информацията за имунизационния статус на децата, както и за тяхното състояние в момента, е особено важна и необходима. Затова ще бъде направено всичко възможно, за да бъдат улеснени родителите и да се избегне струпване пред кабинетите на личните лекари, увери главният държавен здравен инспектор.

„Има основни правила, които важат за всички и навсякъде… Маските бихме ги препоръчали не в клас, не по време на час, а при струпване на децата в много по-големи групи“, добави той.

По думите му се налага удължаването на извънредната епидемична обстановка, независимо от подобряване на ситуацията в България през последните две седмици.

„Епидемичната обстановка се налага тогава, когато има условия. Ситуацията в Европа не се подобрява особено много. За щастие, през последните две седмици се подобрява значително в България. Ако процесът стане стабилен и се задържи тенденцията за намаляване, можем да помислим за неудължаване след края на септември. В момента нямаме никакви данни за такова подобряване, което да позволи да прекратим извънредната епидемична обстановка“, обясни д-р Кунчев.

- реклама -