Ангел Кунчев коронавирус училище

Доц. Ангел Кунчев: Процентът на заболяемостта расте стръмно

Процентът на заболяемостта расте стръмно.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Наред с това няма промяна в класацията на ЕС, което означавало, че вълната е навсякъде. Според 14-дневната заболяемост е 380 на 100 000 души, което отрежда пето място на Балканския полуостров. Така например за вчера, броят на новите случаи в Сърбия е бил 4300, а в Гърция – 3200.

Най-голяма у нас е заболяемостта в областите Плевен, Кюстнедли, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник.

„Продължавам да чета анализи в кавички как всичко зависило от това какъв брой изследвания прави седмично, освен абсолютния брой, заболяемостта е интензивен брой. В момента положителните проби са над 20%, а започнахме от 4%. Много критики имаше и подкрепа, че изнасяме в електронна среда голяма част от учениците, в момента има училище, в което са болни 13 преподавателя, в това момент“, отчете главният държавен здравен инспектор.

Той се възмути, че в старчески дом имало хора в много тежко състояние заради епидемиологичен бум, но самите те преди месец са отказали ваксинация.

„Измина повече от година, откакто започна пандемията и първите доказани случаи в България. Един спомен ми остана много ярък – как започна това нещо, с една-единствена лаборатория. Сега вече има над 100 такива лаборатории, които дават достоверна информация. Това е една огромна работа. Много критики имаше как сме реагирали в самото начало. Всъщност, сега имаме възможност да видим какво си спестихме, казвам го със съжаление.

- реклама -