доц. Ангел Кунчев, мерките, училища, коронавирус

Доц. Ангел Кунчев: Мерките в училищата ще станат от препоръчителни – задължителни

Епидемичната ситуация в страната се влошава, но налагане на нови мерки на национално ниво засега не се предвижда. Единствената промяна ще бъде в училищата – от препоръчителни мерките ще станат задължителни.

„Ще издадем заповед относно препоръките на МОН, за да станат задължителни на национално ниво.“ Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно четвъртата COVID вълна.

Сред тези мерки са носенето на маски от всички ученици над четвърти клас и всички учители. Препоръки за това бяха отправени от просветното министерство преди дни.

Според главния държавен здравен инспектор е важен и ротационния принцип, но и е много важно да няма смесване на деца от различни паралелки след училище на курсове по танци, език и т.н.

По-рано от МЗ съобщиха, че се наблюдава ръст на регистрираните случаи на коронавирус при децата и учениците, както и сред потребителите на услуги в домове за възрастни хора.

Същото отчете и доц. Кунчев. Той допълни, че се наблюдава и увеличение на смъртността сред по-ниските възрастови групи, макар че COVID-19 все още представлява най-голяма опасност за хората над 65 г.

Същевременно вече на локално ниво се прилагат по-строги мерки срещу коронавируса. След като област Габрово влезе в тъмночервената зона, там правилата бяха осезаемо затегнати.

В област Перник, която също е на косъм от влизане в тъмночервената зона, се въвежда онлайн обучение на ротационен принцип.

Електронно ще се обучават учениците от 6-ти до 12-ти клас. От началото на следващата седмица дистанционно ще учат учениците от шести, осми, десети и дванадесети клас. Следващите седем дни от 18 октомври пък на онлайн обучение ще преминат момичетата и момчетата от седми, девети и единадесети клас.

Мярката се налага по предложение на общинския кризисен щаб заради високата заболяемост от коронавирус в общината, която я постави в тъмночервената зона.

Ваксинирани са над 60 процента от директорите, 34 на сто от учителите и 20 на сто от непедагогическия персонал в училищата в областта, съобщи директорът на РУО на МОН Ваня Коконова. По думите й в детските градини този процент е по-малък.

Под карантина са 23 паралелки в региона, съобщи директорът на РЗИ д-р Стела Димитрова. Нови мерки за ограничаване на пандемията на територията на областта ще бъдат обсъдени и приети на онлайн заседание на областния кризисен щаб утре.

„Налице е притеснителна тенденция. Броят на заразените периодично се увеличава. В последните три дни на изминалата седмица те са около 180“, каза областният управител д-р Симеон Василев. По думите му през последните два дни в МБАЛ „Рахила Ангелова“ са починали 9 пациенти. Според него към момента ваксинирани поне с една доза са около 41 хиляди жители на областта.

- реклама -