Ангел Кунчев коронавирус училище

Доц. Ангел Кунчев: Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно

Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да се ваксинира.

Идеята е обаче да достигнем 70-75% ваксинирани, но никак няма да е лесно.

Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В момента се изготвят списъци с медицинските специалист, които имат желание да бъдат ваксинирани.

Има големи разлики между желаещите медици от отделни лечебни заведения, отделни градове. На места интересът е малък – 20-30% желаят да се ваксинират, на други – почти 100%, каза Кунчев.

Той си обясни разликата с това, че доста хора биха искали да има повече данни и опит с ваксината. Изследванията сред над 40 000 души обаче дават надеждна информация, допълни Кунчев.

Страните, където започна имунизацията, ще натрупат опит, а това ще даде допълнителна информация. Медиците, които не желаят да се ваксинират в началото, ще могат да го направят и на по-късен етап.

Очакват се 125 000 дози от ваксината при първата доставка, ще има и други доставки – 250 000-300 000 дози. През това време вероятно ще получат разрешение и другите ваксини.

Би трябвало да има документ, че даден човек е ваксиниран, ЕК работи в насока за създаването на единен европейски документ, каза главният държавен здравен инспектор.

Дали детските градини и яслите ще отворят преждевременно – още на 14 декември, доц. Кунчев коментира:

решението за детските градини колкото медицинско, е толкова социално-икономическо и политическо. Знаем колко хора нямат друг избор и трябва да останат по домовете си, за да гледат децата.

Тенденцията, макар много крехка и в началото, е на лице за спад, каза още той, но подчерта, че не трябва да пропиляваме постигнатото до момента.

Всичко има смисъл когато води до намаляване на темпа на заразата, въпросът е с колко и с каква скорост да продължи, подчерта доц. Кунчев.

Според мен ще се приравнят антигенните тестове с PCR. Но трябва да си даваме сметка, че има различни антигенни тестове – едни са по 5 лева, други по 35 лева. Трябва да е ясно, че ще има разминаване в резултатите, добави Кунчев.

Може да изкараме съвсем нормални празници, но в намален състав. Ако му отпуснем края – ако тръгнем по магазините и събираме големи компании, резултатите ще ги видим още на 7-8 януари, предупреди държавният главен инспектор.

- реклама -