доц. Ангел Кунчев, коронавирус, Делта

Доц. Ангел Кунчев: „Делта“ вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България

„Делта“ вариантът на COVID-19 ще бъде доминиращ в цяла Европа до края на лятото, включително и в България.

Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Очакванията на големите държави са още през юли „Делта“ да премине 50 на сто положителност от всички проби, а по-късно над – 80 на сто, посочи той. Притеснително е, че в някои държави това би съвпаднало и с началото на учебната година при тях.

Този щам не се отличава кой знае колко от тези, с които сме се борили досега, ако прилагаме мерките, които са ни познати досега, до голяма степен ще бъдат ефективни и за Индийския вариант.

Той увери хората, които са се ваксинирали срещу заболяването, че могат да се чувстват предпазени.

„Това е в степен, за да няма тежко протичане на COVID-19 и смърт, което е повече от достатъчно. Ако ваксините в този вид предпазват от Делта варианта, то е най-вече като предпазване от тежко протичане и смърт. Вършат тази работа чудесно, но те все пак не равностойни на базисния Ухански вариант в ефекта си върху общественото здраве. Очевидно ще имаме случаи и на имунизирани хора, които се заразяват, но те ще го изкарат по много лек начин“, подчерта доц. Кунчев.

Той припомни, че по българските граници все още се осъществява контрол.

„Имаме забранителен списък на страни. Много е вероятно днес или утре със заповед да разширим този списък, но е илюзия, ако някой си мисли, че с граничен контрол може да се предотврати внос на въздушно-капков вирус. Можем да забавим и намалим. По този начин влизаме и в противоречие с желанието за възстановяване на индустрията и туризма. Ще търсим правилното сечение“, добави доц. Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че има много противоречащи си данни по отношение на новите варианти на коронавируса и добави, че в момента се правят множество проучвания.

Ангел Кунчев каза още, че при случаите на нови варианти на COVID-19, ще се процедира, както и досега.

„Изследваме максимално широк кръг контактни лица. Искаме да видим техните връзки и евентуално дали може да се стигне до единен източник, което е малко вероятно, но не и изключено. Колегите от СРЗИ вече започват работа. Ще изследваме доста по-широк кръг лица: и в работа, и в семействата им. Това, че сме го хванали най-напред тук, не означава, че не се случва и на други места в страната“, предупреди главният държавен здравен инспектор.

- реклама -