Кунчев, заболеваемост, България

Доц. Ангел Кунчев: България слиза с едно място по заболеваемост в ЕС

Имаме първи признаци по промяна в заболеваемостта. България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в Европейския съюз. Така вече заемаме 11 позиция.

Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„За съжаление 14-дневната смъртност е висока и по този показател сме на първо място. Убеден съм, че ако спазваме мерките, ще се справим”, посочи доц. Кунчев.

Първата област, излязла от червената зона и минала към оранжевата по брой на заболели е Кърджали, каза доц. д-р Ангел Кунчев.

Здравният министър добави, че засега нямаме отражение върху броя на хоспитализираните. 12 266 са излекувани за последната седмица, посочи Ангелов. 51% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 40% е заетостта на леглата за интензивни грижи. Най-високият процент на заети легла е в Шумен и Ямбол, каза Ангелов.

България се наблюдава тенденция, която отсъства в Европа и това е самолечението и отлагането на срещата с лекар. Почти всички с летален изход късно са потърсили медицинска помощ.

Така министър Ангелов обясни първото място по смъртност на България.

Друга причина е високия процент хора със сърдечно-съдови заболявания. Очакваме с въвеждането на мерките тази позиция на България да се промени в следващите седмици.

 

- реклама -