Доц. Андрей Чорбанов: Руската ваксина генерира имунен отговор, но не е ясно дали предпазва от COVID-19

„Това е само първи етап на ваксината – да се докаже, че предизвиква имунен отговор. Но това не означава, че тя работи.“ Така доц. Андрей Чорбанов от института по микробиология към БАН коментира изнесените в световни научни издания данни за руската ваксина. На този етап ваксината няма директни странични реакции.

Най-важното на този етап за ваксината обаче е, че не е ясно дали тя предпазва от заболяването. Ясно е само, че генерира имунен отговор.

До година и половина вече ще има медицинска, биологична причина да бъдат приложени тези ваксини, които сега ударно се разработват по света. Преди този период всяко решение е политическо, това е и причината не учени, които ги разработват, а производители и политици да говорят за бъдещата ваксина, посочи доцентът.

Ситуацията в България в момента не е притеснителна, смята Чорбанов. Позитивните нищо не значат, въпросът е в броя на болните, а той е малък. Това, което трябва да се гледа, е броят тежкоболни, настоя човекът от БАН. Смъртността също е показател, но той го отдаде на това, че вирусът у нас започнал да поразява домовете за възрастни.

Ученият не очаква втора вълна у нас заради връщането на децата в училище.

И в момента децата и тези уязвими възрастни роднини са смесени, посочи той. Ново затваряне вкъщи според него е ненужно, а и хората не биха го позволили. Това все пак не е ебола, не е нещото, което ще е Армагедон за света, успокои той.

- реклама -